Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 09. 2014. 15:23 >> 15:22
1

PREMIJER ŠPANIJE

Referendumi torpeduju EU

Premijer Španije Marijano Rahoj upozorava da bi referendumi, o nezavisnosti Škotske ili ventualno Katalonije, predstavljali torpedo za Evropsku uniju i dalje integracije.

Rohoj je istakao da bi takvi procesi doveli do stvaraja većeg broja ekonomskih recesija i siromaštva.

"Ako Škoti podrže nezavisnost, moraće da ponovo podnesu zahtjev za članstvo u EU", kazao je Rahoj.

Španski premijer dodaje da bi proces pridruživanja mogao da potraje godinama i da bi zavisio od stava sadašnjih članica Unije.

S druge strane, južnije od Škotske, stanovnici Katalonije se takođe nadaju da će se na sličan način izjašnjavati o svojoj sudbini u novembru.

Međutim, španska vlada se oštro protivi bilo kakvim koracima ka nezavisnosti Katalonije, a svoj stav štiti i ustavnim ovlašćenjima.

"Referendumi kao što je ovaj u Škotskoj su torpedo koji ide ispod vode ka EU i integracijama. Duh našeg doba je ujedinjavanju, a ne razdvajajnu, tako da ne vidim kako bi smo mogli da pristanemo na održavanje referenduma", rekao je Rahoj.

Na drugoj strani, prvi čovjek Katalonije Artur Mas je obećao izjašnjavanje za 9. novembar, a prošle nedjelje je rekao da vjeruje da će nezavisna Škotska biti primljena u EU, baš kao i Katalonija kasnije.

Međutim, Rahoj kaže da bilo koja nova država mora ponovo proći kroz procese pridruživanja.

"Svi sporazumi EU i izjave evropskih lidera pokazuju da ako se neki dio države izdvoji, on postaje treća strana u odnosu na EU. Za pridruživanje tih odvojenih teritorija bi bile potrebne godine, a ono bi zavisilo od ratifikacije i stava svih 28 država članica", rekao je Rahoj.

Rahoj je ranije nagovijestio da će blokirati eventualni ulazak nezavisne Škotske u EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније