Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 09. 2014. 20:04   >>  20:06

TEŠKI 7.300 MLRD. $

U svijetu danas 2.325 milijardera

U posljednjih godinu dana broj milijardera u svijetu porastao je za 7 odsto ili njih 155, na rekordnih 2.325 osoba, a njihovo bogatstvo dostiglo je 7.300 milijardi dolara, više nego što iznosi tržišna vrijednost svih kompanija čije su dionice sadržane u Dow Jones indeksu na Vol Stritu.

Najnoviji izvještaj istraživačke firme Wealth-X i švajcarske UBS banke pokazuje i to da je u proteklih godinu dana najviše novih milijardera zabilježeno u Sjedinjenim Američkim Državama - 57.

Slijedi Azija sa 52 nova milijardera, od čega 33 u Kini, i Latinska Amerika, sa 42 nove osobe u klubu izuzetno bogatih.

Najveći rast zabilježen je u segmentu onih bogataša koji su samo manji dio svoje imovine naslijedili, a milijarderi su postali zahvaljujući svojim preduzetničkim poduhvatima, navodi se u izvještaju. 

Evropa je regija sa najviše milijardera, njih 775, a oni su i najbogatiji, sa ukupno 2.370 milijardi dolara. Time je po ukupnom bogatstvu svojih milijardera preuzela primat od Sjeverne Amerike, koji je godinama držala vodeće mjesto na toj listi. 

Zemlja s najviše milijardera i dalje je SAD, s njih 571, a slijede Kina, sa 190 jako bogatih, i Velika Britanija, koja je sa 130 milijardera preuzela treće mjesto od Njemačke, gdje su ove godine zabilježena 123 milijardera. 

Njujork je grad u kojem živi najviše milijardera, njih 103, a slijede Moskva (85), Hong Kong (82), London (72) i Peking (37).

Ukupna vrijednost svih milijardera u svijetu porasla je u proteklih godinu dana za 12 odsto, na 7.300 milijardi dolara, što se najviše pripisuje rastu cijena dionica i druge imovine na finansijskim tržištima. 

Najnoviji izvještaj Wealth-X i UBS-a pokazuje i to da je prosječan milijarder osoba stara 63 godine, s imetkom od 3,1 milijardu dolara.

Ističe se i da se većina njih na listu milijardera uvrstila u svojim kasnim 40-im godinama. Takođe, većina njih bogatstvo je ostvarilo u finansijskom području, industrijskom sektoru ili trgovanjem nekretninama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније