Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 09. 2014. 10:59   >>  10:57

HAPŠENJA U AUSTRALIJI

Teroristi htjeli da ''šokiraju'' naciju

Premijer Australije Toni Abot saopštio je da obavještajni podaci ukazuju da ekstremisti, povezani sa Islamskom državom, planiraju da ubiju nekog građanina Australije. U toj zemlji je pokrenuta velika antiteroristička operacija u okviru koje je, prije zore, stotine naoružanih policajaca pretresalo kuće u Sidneju i Brizbejnu, prenijela je agencija Rojters.

Abot je rekao da postoji "ozbiljan rizik od terorističkog napada", a Australija je prije šest dana podigla na "visok" nivo upozorenje na terorističke napade zbog bojazni od napada Australijanaca koji se vraćaju sa ratišta u Iraku i Siriji.

To je prvi put nakon 10 godina da se nivo upozorenja podigne na "visok", a što znači da je "teroristički napad vjerovatan". 

Više od 800 policajaca učestvuje u racijama, a najmanje 15 ljudi je pritvoreno, saopšteno je iz policije. Australijski mediji prenijeli su da ekstremisti planiraju da otmu neku osobu u Sidneju, koju slučajno odaberu i ubistvo snime kamerom.

Upitan za te medijske izvještaje, Abot je odgovorio: "To su obavještajni podaci koje smo dobili".

"Podsticanja, vrlo direktna podsticanja, dolaze od Australijanca koji je očigledno na visokoj poziciji u Islamskoj državi za izvođenje ubistava, ovdje, u Australiji", rekao je Abot.

Premijer nije identifikovao tog Australijanca, ali iz policije je saopšteno da je u pitanju Omardžan Azari (22) optužen za planiranje terorističkog čina, koji bi "šokirao i užasnuo" zajednicu.

Azari je priveden u raciji i ostaće u pritvoru do novembra, kada mu je određeno saslušanje. Vlada Australije vjeruje da se oko 60 njihovih državljana bori uz džihadiste Islamske države, dok još 100 aktivno rade u zemlji na pružanju podrške ekstremistima.

.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније