Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 09. 2014. 21:38   >>  22:44

ŽELE OTCJEPLJENJE

Četvrtina Amerikanaca inspirisana Škotskom

Skoro četvrtina Amerikanaca, 24 posto anketiranih, želi da se njihove države otcijepe od Sjedinjenih Američkih Država, pokazala je Rotersova i Ipsosova anketa.

I demokrate i republikanci podržavaju ideju "kidanja" veza s federalnom vladom, ali veća sklonost secesiji prisutna je među republikancima, prenosi Index.

Danijel Miler, predsjednik Nacionalističkog pokreta Teksasa, rekao je za RT kako su stanovnici Texasa nezadovoljni politikom Vašingtona, koja sistemski zaobilazi neka od pitanja koja su najvažnija za Teksas.

"Jedna od važnijih tema ovdje u Teksasu je imigracija, zajedno s nadzorom granica. U zadnjih osam godina, ankete pokazuju da pitanje imigracije najviše brine stanovnike naše države, ali federalna vlada odbija napraviti išta značajno po tom pitanju", rekao je Miler za RT.

Roj Gustafson, stanovnik Južne Karoline koji živi od invalidnine, slaže se s četvrtinom Amerikanaca koji teže odvajanju.

"Više uopšte nije važno koja politička stranka je na vlasti, ništa se ne mijenja. Bilo bi bolje za državu kad bi sama sve držala u svojim rukama", rekao je Gustafson za Rojters.

Američka javnost je reagovala veoma pozitivno na referendum u Škotskoj, koji je izazvao i mnogo medijske pažnje u SAD-u.

"Ono što je bitno je da su Škoti dobili mogućnost da se izjasne o vlastitoj budućnosti", kaže Miler.

Ipak, stručnjaci kažu da bi secesija država u kojima se javljaju pokreti koji teže odcjepljenju bila zakonski nemoguća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније