Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 09. 2014. 16:29   >>  16:30 2

BRAUN APELUJE

Ispunite obećanja data Škotima

Bivši britanski premijer Gordon Braun poručio je danas britanskim liderima da moraju da održe obećanja o davanju većih ovlašćenja Škotskoj.

 

"Oči svijeta su uprte u nas, a ja sada mislim da su oči sveta uprte u lidere najvećih partija u Velikoj Britaniji", rekao je Braun, koga smatraju najzaslužnijim što su Škoti odlučili da ostanu u savezu sa Velikom Britanijom, pristalicama u Fajfu, u Škotskoj.

"To su ljudi koji su dali obećanja i oni ih neće prekršiti, a ja ću kao neko ko drži obećanja obezbijediti da ona budu ispunjena", poručio je Braun.

Tokom predizborne kampanje u Škotskoj britanski premijer Dejvid Kameron, lider Laburističke partije Ed Milibend i lider Liberalnih demokrata Nik Kleg obećali su da će Škotskoj ako se odluči da se ne otcijepi od Velike Britanije, dati veća ovlašćenja u oblasti ubiranja poreza, potrošnje i socijalnih davanja.  

Kameron  je obećao juče da će svim entitetima koji čine tu zemlju dati veća ovlašćenja, nakon što su se građani Škotske izjasnili da neće okončati savez sa Britanijom i osnovati nezavisnu državu.

"Kako će građani Škotske dobiti veća ovlašćenja da uređuju svoje poslove, sledstveno tome i građani Engleske, Velsa i Sjeverne Irske moraju da dobiju veća ovlašćenje", rekao je Kameron.

On je naveo da će, kako je obećao prije glasanja, Škotska dobiti veća ovlašćenja u oblasti ubiranja poreza, potrošnje i socijalnih davanja.

Dogovor će biti usaglašen do novembra, a predlog zakona bi trebalo da bude u parlamentu do januara.

Kameron je izjavio i da je pitanje nezavisnosti Šotske riješeno na duži vremenski period, tokom, kako je rekao perioda života jedne generacije, nakon što su se birači jasno izjasnili da žele da ostanu dio Velike Britanije.

"Ne može biti nikakvih sporova niti repriza, čuli smo volju škotskog naroda", rekao je Kameron novinarima ispred svoje kancelarije u Londonu.

Pošto je mjesecima predvodio protivnike škotskog otcjepljenja, Braun je posljednje nedelje pred referendum iskoračio i obećao da će biti usvojeni značajni zakoni, koji će dati Škotskoj veća ovlašćenja već početkom naredne godine.

Britanska štampa je juče pisala da će Brauna "slaviti kao spasioca Unije" opisujući ga kao "uličnog borca" čija je kampanja bila "čudesna".

Britanski listovi su prenijeli i da se govor koji je ovaj Škot održao posljednjeg dana predizborne kampanje, brzo se pojavio na društvenim mrežama pohvaljen kao najstrastveniji koji je ikada održao.

                                   

On se u govoru dirljivo osvrnuo na ratni patriotizam, rekavši da su se u dva svjetska rata svi u Velikoj Britaniji borili zajedno.

"Nema groblja u Evropi na kojima se ne nalaze i Škoti i Velšani i Irci i Englezi. Dok su se zajedno borili nikada nisu pitali jedan drugoga odakle dolaze", rekao je Braun.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније