Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 09. 2014. 19:14   >>  19:13

NAKON ŠEST GODINA

Da li je svijet preživio ekonomsku krizu?

Šest godina od početka svjetske ekonomske krize veliki broj država je izašao iz recesije.

Prije šest godina, tačnije 10. septembra 2008. jedan od zvaničnika velike američke finansijske korporacije Liman Braders rekao je novinarima, "sve je u redu, imamo velika novčana sredstva, nema razloga za paniku".

Pet dana kasnije, ta korporacija je proglasila bankrotstvo i ostala u tom trenutku dužna 613 milijardi dolara. To je bio početak svjetske ekonomske krize, koja je ostavila velike posljedice, piše B92.

Nezaposlenost u Evropskoj uniji dostigla rekordan nivo, od 12 odsto u Italiji do 26 odsto u Grčkoj, dok je 8,8 miliona Amerikanaca izgubilo posao od 2008.

Nijedan visoki bankarski ili berzanski zvaničnik sa Vol strita nije osuđen zbog finansijskih spekulacija i kraha berze.

Nekadašnji ministar za ekonomske odnose s inostranstvom Srbije Goran Pitić kaže da se svijet oporavlja od posljedica velike krize, ali da je taj oporavak neravnomjeran i da postoji rizik od stagnacije i deflacije u evrozoni.

"Oporavak je trenutno možda najizraženiji u Sjedinjenim Američkim Državama, djelimično u Velikoj Britaniji i djelimično u Njemačkoj. Kina je sa nekih sedam zarez nešto i dalje u nekom trendu rasta, ali sa svim izazovima koji postoje već deceniju i više, koliko ta vrsta rasta može da bude održiva u periodu pred nama. Indija takođe sa nekih pet zarez nešto procenata. Ali problemu u Brazilu govore da ni to nije kompaktna sfera koja podržava rast svjetske privrede", kaže Pitić.

Berzanski indeks Dau Džons prvi put je u svojoj istoriji, ovog ljeta, dostigao fantastičnu vrijednost od 17.000 bodova. Stiče se utisak da je sjećanje na veliki krah američkih berzi iščezlo. Međutim, uz probleme koji ostaju u Evropskoj uniji, sve to ipak ne sluti na dobro, upozoravaju stručnjaci.

"U te rizike ubrajaju i mogućnosti i razloge kao što je energetska kriza, prije svega zbog povećanja eventualno cijene energenata ili poskupljenja snabdjevanja energentima u Evropi zbog konflikta u Ukrajini, pa potom naravno i moguće krize u zemljama BRIK-a", upozorava konsultant za strana ulaganja Miladin Kovačević.

Svjetska ekonomska kriza je donijela novine, do tada skoro nepoznate u kapitalističkom svijetu, kao što je državni intervencionizam u privatnom sektoru, gdje je najpoznatiji primer pomoć američke vlade automobilskom gigantu "Dženeral motors" da ne bankrotira.

"Da li je to konačna pobjeda da je država pobjedila tržiste? Ne. Znači tržište će se vratiti i tržište je onaj instrument koji je fantastično važan za korekcije onoga što država ne može da uradi kvalitetno. Tržište je to koje stvarno mora da šalje osnovni impuls investitorima i svima drugima jer daje osnovnu informaciju, a to je cijena nečega", smatra Pitić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније