Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 09. 2014. 21:15 >> 21:14
2

JUŽNA AFRIKA

Džamija za homoseksualce i žene

Džamija čija će vrata biti otvorena za homoseksualce, ali i u kojoj će žene imati pravo da vode molitve otvorena je u Južnoafričkoj republici.

 

Profesor Muslimanskog obrazovnog centra u Oksfordu Tadž Hargli dobio je priličan broj prijetnji smrću zbog otvaranja džamije u Kejptaunu, za koju se nada da će pomoći u širenju tolerancije i borbi protiv radikalizma.

„Otvorili smo džamiju za sve ljude širokih shvatanja. Oni koji ne žele da prihvate različitosti ne moraju da dolaze“, kaže Hargli za Bi-Bi-Si.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme za religioznu revoluciju.

„U Južnojafričkoj republici se prije 20 godina desila mirna revolucija kojom je aparthejd zamijenjen demokratijom i moramo da sprovedemo isto to i na religioznom planu“, smatra profesor.

Hargli, koji je rođen u Kejptaunu, ističe da će u džamiju biti dobrodošao svako, nevezano za rod, religiju ili seksualnu orijantaciju.

Osim što će moći da predvode molitvu, žene će moći da se mole u istoj prostoriji kao i muškarci.

Naglasio je da je trenutna islamska praksa nepravedna i da se „žene uvek drže pozadi, van vidokruga i da se o njima njihovom položaju ne razmišlja“.

Međutim, članovi najveće muslimanske zajednice u Kejptaunu kritikuju na socijalnim mrežama pokušaj otvaranja nove džamije, a mnogi nazivaju Harglija jeretikom i nevjernikom. Jedna grupa pokušala je da zaustavi otvaranje džamije.

 

Glavno južnoafričko islamsko tijelo, Muslimanski pravni savjet, saopštilo je da ispituje cijelu situaciju.

Prilikom prve molitve Hargli je osudio mržnju između muslimana i hrišćana, za šta je optužio „izopačenu teologiju“, prenio je AFP.

Bilo je pokušaja i da se Hargli diskredituje kao religiozni vođa. „Imam doktorat iz islamskih studija sa Oksforda, za razliku od mojih protivnika koji su završili neke sumnjive koledže u Pakistanu i Saudijskoj Arabiji“, odgovara im profesor.

Za Bi-Bi-Si Hargli je rekao da želi da oživi „prvobitnu Muhamedovu džamiju gde nije bilo barijera“.

„Ideja o nevidljivosti žena je inovacija koja je došla poslije Muhameda i nažalost postala je duboko ukorijenjena“, objašnjava Hargli.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније