Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 09. 2014. 15:33   >>  15:32

ZA OBMANU

London odbacuje Salmondove optužbe

Britanska vlada je odbacila tvrdnje odlazećeg premijera Škotske Aleksa Salmonda da se ne pridržava obećanja o proširenju ovlašćenja za Škotsku.

 

Vođa pokreta za osamostaljenje je istakao da se tri vodeće britanske partije ne pridržavaju obećanja iako su se na to obavezale, a vlada postavila raspored.

Salmond smatra da su birači prevareni obećanjima lidera tri glavne britanske partije - vladajuće Konzervativne partije Dejvida Kamerona, Laburističke Eda Milibanda i Liberalno-demokratske partije Nika Klega.

Sve tri partije podržale su kampanju protiv nezavisnosti.

“Oni koji su glasali protiv mogu da budu ljuti što su zaokružujući "ne", oni su zavedeni, obmanuti i prevareni", rekao je škotski premijer, koji je poslije objavljivanja rezultata u petak najavio ostavku koja će biti potvrđena u novembru.

Na istorijskom referendumu u četvrtak, većina od 55 odsto birača u Škotskoj glasala je protiv državne nezavisnosti.

"Zapravo nisam iznenađen što cjepidlače i što se ne drže obaveza, jedino me iznenađuje brzina sa kojom su to učinili", rekao je Salmond i dodao da Kameron "želi da poveže promjene u Škotskoj sa promjenama u Engleskoj".

Agencija Frans pres prenijela je da je nekoliko sati po objavljivanju rezultata referenduma, Kameron nagovijestio da bi šira autonomija za Škotsku trebalo da bude praćena širom autonomijom Engleske, što do tada nije bilo saopštavano a što, kako je rekao "ne može više da se ignoriše".

"Zašto bi škotski poslanici glasali o onome što se uči u engleskim školama, o smanjenju troškova u engleskim bolnicama, ili da se čak mijenja porez na dohodak Engleske ili Velsa, kada po novom dogovoru engleski ili velški poslanici nemaju pravo glasa o takvim pitanjima u Škotskoj", zapitao je lider konzervativaca i britanski premijer u tekstu napisanom za "Mejl on sandej" (The Mail on Sunday).

Prema riječima Kamerona, svaki dogovor poslije referenduma treba da bude fer i trajan.

"Primoravanje Engleza da prihvate politiku o školama, bolnicama i porezima za koju nisu glasali, nije fer i takav dogovor ne može da traje", rekao je Kameron.

Salmond je rekao da je "rukovodstvo laburista uplašeno bilo kakvim promjenama u Engleskoj koje bi ih ostavilo bez većine u donjem domu parlamenta" i da je uvjeren da "sada svako u Škotskoj shvata da je obećanje (o širim ovlašćenjima) pripremljeno u očajanju za posljednje dane kampanje".

Plan za predaju Edinburgu novih ovlašćenja (devoluciju) razradio je član britanskog parlamenta i bivši premijer, Škotlanđanin, Gordon Braun, a Kameron je najavio da će predlog zakona o proširenju autonomije biti gotov do januara.

Prema najavama koje je izneo BBC, usvajanje zakona uslijediće tek poslije izbora u maju 2015. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније