Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 09. 2014. 18:21 >> 18:19

MILITANTI ZAUZELI KASARNU

Premijer Jemena podnio ostavku

Premijer Jemena Mohamed Salem Basendva je saopštio da je podnio ostavku na tu funkciju predsjedniku Abd-Rabu Mansur Hadiju.

Basendva je u pisanom saopštenju istakao da ostavku podnosi kako bi 'dao priliku predsjedniku Jemena Abd-Rabu Mansur Hadiju u hutijskom pokretu Ensarullah da uspiju u pregovorima'.

Optuživši predsjednika Hadija za 'monopol nad vlašću', Basendva je kazao da je prema inicijativi UN-a i Savjeta saradnje zalivskih zemalja iz marta prošle godine u okviru nacionalnog dijaloga trebala da se uspostavi zajednička vlast predsjednika i vlade Jemena, ali da je predsjednik odmah potom svu vlast preuzeo u svoje ruke.

Basendva dalje tvrdi da on i njegova vlada nijesu imali informacija o vojnoj situaciji u zemlji i smjernicama vanjske politike zemlje.

Jemen je već neko vrijeme poprište bezbjednosne krize i sukoba između vojske i grupa zajednice Huti.

Militanti zauzeli vojnu kasarnu u Sani

Sukobi u Jemenu ne jenjavaju, a pripadnici hutijskog pokreta Ensarullah su zauzeli vojnu kasarnu u Šestoj vojnoj regiji jemenske prijestolnice Sane.

Neimenovani vojni izvor javlja da su u sukobima u Sani i danas stradale desetine osoba i da su militanti zajednice Huti su preuzeli kontrolu nad jednom vojnom kasarnom. Riječ je o jednoj od ukupno sedam vojnih regija u Sani.

Pomenuti pokret se još uvijek nije oglasio ovim povodom.

Pokret je sinoć okupirao i zgradu jemenske televizije u Sani. Postoje tvrdnje da Iran ima veliki uticaj na ovaj pokret, koji se sa jemenskom vojskom sukobljava još od 2004. Isti pokret je u junu zauzeo i jemenski grad Amran i prijete da će zauzeti i druge regije na sjeveru zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније