Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 09. 2014. 12:05 >> 12:04

G20 BLIZU DOGOVORA

Dva biliona dolara za svjetsku ekonomiju

Finansijski lideri Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) blizu su dogovora o ubrizgavanju novih dva biliona američkih dolara u svjetsku ekonomiju, što bi moglo da stvori milione novih radnih mjesta i podstakne rast globalne privrede za 1,8 procentnih poena narednih godina.

Na sastanku u gradu Kernsu u Australiji ministri finansija i bankari G20 proglasili su u nedjelju napredak u nastojanjima da ojačaju svjetski finansijski sistem i zatvore poreske rupe koje koriste multinacionalne kompanije kako bi izbjegle plaćanje poreza, prenosi SEEbiz.

„Odlučni smo podstaći rast, a sve zemlje su spremne da koriste sve makroekonomske poluge, monetarnu i fiskalnu politiku, kao i strukturne reforme, kako bi to ostvarile", kazao je australijski ministar finansija Džo Hoki.

Finansijski lideri G20 sastavili su i listu od skoro hiljadu mjera koje bi trebalo da podstaknu rast svjetske ekonomije za 1,8 procentnih poena do 2018. godine, blizu ranije zacrtanog cilja od dva procentna poena.

Te bi mjere službeno trebalo da potvrde lideri G20 na sastanku u novembru.

U nizu izlaganja na skupu najviše je isticana zabrinutost zbog stagnacije evropske privrede, zbog čega rastu rizici i od usporavanja rasta ostalih najvećih svjetskih ekonomija.

„Brine me što se napori za podsticanje potražnje predugo odlažu. Evropskoj ekonomiji potrebno je više vjetra u jedra", kazao je američki ministar finansija Džek Lu.

I u izlaganjima nekih drugih ministara finansija Njemačka je bila pod pritiskom da odustane od insistiranja na mjerama budžetske štednje u eurozoni, kako bi se ekonomija tog bloka mogla pdoržati većom državnom potrošnjom i smanjenjem poreza.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније