Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 09. 2014. 13:36 >> 13:35

IZ TAMPON ZONE

Ukrajinska vojska povlači artireljiju

Ukrajinske snage bezbjednosti pripremaju se danas da počnu sa povlačenjem artiljerije i teških oklopnih vozila u okviru tampon zone od predloženih 30 kilometara.

 

Do takve odluke Kijev se odlučio pošto su proruske snage umanjile intenzitet borbenih dejstava, navodi Rojters.

Portparol ukrajinske vojske, Andrej Lisenko, rekao je novinarima da su dva ukrajinska vojnika ubijena u protekla 24 sata uprkos prekidu vatre, postignutom 5. septembra, ali je, kako je naveo, protivnička strana smanjila artiljerijske napade, a prestali su i napadi sa ruske teritorije.

Ovi faktori omogućavaju Ukrajini da počne da primjenjuje sporazum koji su prošlog petka postigle članice Kontakt grupe, kojim će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara.

Kako su tada saopštili učesnici sastanka u Minsku, memorandum predviđa povlačenje oružja kalibra većeg od 100 milimetara na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane.

U isto vrijeme su došle zabrinjavajuće vijesti iz Luganske Narodne Republike, čiji lider Igor Plotnicki je saopštio danas da postoje saznanja da ukrajinska vojska pojačava prisustvo oko tog regiona.

"Znamo da ukrajinska vojska oko našeg regiona organizuje pojačanje. Spremni smo za to i nećemo se predati", rekao je on, a prenosi Itar tas.

Plotnicki je rekao da su razgovori u Minsku bili teški, kao i da je ostalo mnogo pitanja da se riješi.

U međuvremenu su vlasti Donjecke Narodne Republike saopštile da u srijedu moglo da dođe do nove razmjene vojnika.

Šefica Komiteta za zatvorenike Darija Morozova rekla je za Itar tas da se "još razgovara o listi (zaroboljenika), a da je razmjena planirana za dva dana".

Dvije strane su juče razmenile po 28 ratnih zarobljenika, a dan ranije po 38 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније