Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 09. 2014. 21:14 >> 21:12

ALŽIR

IS otela Francuza

Neimenovani državljanin Francuske kidnapovan je u Alžiru, a odgovornost za to preuzela je teroristička organizacija Islamska država.

Otmica se dogodila nekoliko sati po izjavi ministra vanjskih poslova Francuske Lorana Fabijusa da će ta zemlja obustaviti napade iz vazduha na Islamsku državu u Siriji.

"U Iraku učestvujemo u operaciji vazdušne podrške u borbi protiv džihadista, dok u Siriji pomažemo umjerenu opoziciju. To je naš stav i ne mijenja se", izjavio je Fabijus u Savjetu za spoljne odnose u Njujorku.

Upitan zašto Francuska šalje avione da bombarduju metu u blizini sjevernog iračkog grada Mosula, a ne bi učinila isto protiv Islamske države u Siriji, Fabijus je odgovorio da je njegova vlada djelovala po nalogu Bagdada da pruži vazdušnu zaštitu, navodi Rojters. 

"Odlučili smo da na to pristanemo u skladu sa Članom 51 Povelje UN te je predsjednik Oland naložio vazdušni napad, koji je izveden pruhe nekoliko dana", rekao je francuski šef diplomatije. 

On je ponovio poziciju Pariza da će nastaviti da podržava umherenu opoziciju protiv sirijskog predshednika Bašara al-Asada, ali je podsjetio da je "francuski predsjednik rekao da nemamo namjeru da činimo isto to u Siriji u smislu vazdušne operacije". 

"Mislim da je moguće djelovati u Siriji. Stoga se ne postavlja pitanje međunarodne legitimnosti. Ali s jedne strane, Francuska ne može da čini sve, a drugo, mi smatramo da je neophodno podržati umjerenu opoziciju i boriti se istovremeno protiv Asada i protiv Islamske države", objasnio je Fabijus. 

On je ukazao da bi Iran, koji trenutno pregovara sa zapadnim silama o svojim nuklearnim ambicijama, s obzirom na svoj geografski položaj mogao da igra značajniju ulogu u borbi protiv Islamske države, i to ne samo u okviru koalicije. 

Francuska je prva zemlja koja se pridružila Sjedinjenim Američkim Državama u vojnoj operaciji protiv Islamske države, koja je zauzela trećinu teritorije Iraka i velike dijelove Sirije, dok pred nasiljem ove islamističke grupe Kurdi traže utočište u susjednoj Turskoj, podsjeća britanska agencija. 

U međuvremenu, Pariz je pozvao francuske državljane koji se nalaze u drugim zemljama na "krajnji oprez" nakon što je Islamska država ranije danas zaprijetila Francuskoj i drugim zemljama koje učestvuju u koaliciji protiv te grupe i pozvala svoje sljedbenike na ubijanje državljana tih zemalja, pogotovu Francuza, prenosi AFP.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније