Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 09. 2014. 09:26 >> 09:25

AMERIČKA AKCIJA

Počeli napadi na IDIL u Siriji

Sjedinjene Američke Države (SAD) i nekoliko zalivskih zemalja počele su vazdušne i raketne udare na položaje džihadista Islamske države u Siriji, rekao je američki kontra-admiral Džon Kirbi.

 

Time je, kako je istakla agencija Rojters, otvoren novi, znatno komplikovaniji front u borbi protiv ekstremista.

"Imajući u vidu da su ove operacije u toku, nijesmo u poziciji da pružimo dodatne detalje u ovom trenutku", rekao je Kirbi, dodavši da će više moći da kaže "kasnije".

                             

Zajedno sa SAD u vazdušnim napadima učestvuju, između ostalih, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Bahrein i Katar, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Na meti napada bio je grad Raka, glavno uporište Islamske države kao i područje na iračko-sirijskoj granici.

Državna sirijska televizija javila je da su SAD informisale o napadu sirijskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama.

Američki zvaničnici i sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštili su  da je u Raki i na iračko-sirijskoj granici ima na desetine poginulih i ranjenih ekstremista.

                                

Arapski saveznici u tim napadima su od ogromne važnosti za kredibilitet kampanje predvođene SAD, istakla je agencija Rojters.

Predsjednik SAD-a, Barak Obama putuje u Njujork gdje će se kasnije obratiti Generalnoj skupštini UN.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je da otmica državljanina Francuske neće uticati na učešće te zemlje u koaliciji, predvođenoj SAD, protiv Islamske države.

Francuz Erve Pjer Gurdel otet je u nedelju u Alžiru, a odgovornost je preuzela ekstremistička grupa pod imenom Vojnici kalifata koja je u video snimku zaprijetila da će ga ubiti ako Pariz u roku od 24 sata ne obustavi vazdušne udare protiv Islamske države u Iraku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније