Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 09. 2014. 20:54 >> 20:59

PROCJENE

Do januara 1.4 miliona zaraženih od ebole?

Broj zaraženih virusom ebole u Liberiji i Sijera Leoneu mogao bi da vrtoglavo poraste i dostigne 1,4 miliona do januara 2015.

 

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procjenjuju da bi broj zaraženih ebolom u ove dvije zapadnoafričke zemlje mogao da se kreće od 550.000 do 1,4 miliona do 20. januara 2015.

Procjena je zasnovana na pretpostavci da faktor neprijavljenih slučajeva oboljelih od ebole iznosi 2,5, navedeno je u izveštaju.

Stručnjaci ipak upozoravaju da su ti podaci zasnovani na podacima koji su bili raspoloživi u avgustu, prije nego što su SAD pojačale odgovor na epidemiju u Zapadnoj Africi koja je odnijela živote oko polovine od nekih 6.000 zaraženih, prenio je AFP.

"Taj broj ne odražava sadašnje uslove", navedeno je u saopštenju CDC o projekciji koja je objavljena u nedjeljnom izvještaju te agencije (Morbidity and Mortality Weekly Report).

Kako se dodaje, procjena nagoveštava da široka, hitna akcija - poput ove koja je već počela - može da dovede do epidemiju do tačke kada će početi rapidni pad broja slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije danas upozorila da će se broj oboljelih od ebole utrostručiti na 20.000 do novembra, sa hiljadama novih oboljelih svake nedjelje, ukoliko se ne preduzmu ozbiljne mjere za zaustavljanje širenja zaraze.

Bez drastčnog poboljšanja mjera kontrole, broj oboljelih i preminulih od ebole nastaviće da raste na stotine do nekoliko hiljada novih slučajeva nedeljno, navedeno je u studiji SZO.

"Ako budemo delovali dovoljno brzo možemo da preokrenemo taj trend", rekao je šef CDC Tom Friden i dodao da je suguran da se te pesimistične prognoze neće ostvariti.

U zapadoafričkim zemljama od ebole je dosad umrlo 2.811 osoba, saopštila je juče Svjetska zdravstvena organizacija, dodajući da je bolest "u osnovi obuzdana" u Senegalu i Nigeriji.

SZO je navela da se, od 18. septembra, 5.864 ljudi zarazilo ebolom u pet afričkih zemalja, navedeno je u studiji objavljenoj u Medicinskom žurnalu.

Kako je saopšteno, 181 osoba je preminula od 14. septembra.

Broj zaraženih raste u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Najviše je pogođena Liberija, gdje je umrlo 1.587 osoba od 3.022 inficiranih.

Studija SZO predviđa da će, ukoliko ne budu preduzete značajne mjere, do 2. novembra ukupan broj potvrđenih i nepotvrđenih slučajeva oboljevanja od ebole iznositi - 5.925 u Gvineji, 9.939 u Liberiji i 5.063 u Sijera Leoneu.

Ebola je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lijek ili vakcina, ali se za njima intenzivno traga.

Bolest se prenosi u kontaktu sa tjelesnom tečnošću oboljelog, uključujući i znoj, što znači da je za obolijevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније