Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 09. 2014. 23:17 >> 23:19

OSUĐEN U NJUJORKU

Zetu Bin Ladena doživotna kazna

Zet Osame bin Ladena i bivši portparol Al Kaide, Sulejman Abu Gajt, osuđen je danas u Njujorku na doživotnu kaznu zatvora.

 

Gajt (48), koji je opravdavao terorističke napade 11. septembra 2001. u Njujorku, proglašen je krivim 26. marta za zavjeru čiji je cilj ubijanje Amerikanaca i za podršku terorizmu, a danas mu je izrečena presuda.

Bivši kuvajtski imam, najvažniji je zvaničnik Al Kaide kojem se ikada sudilo pred saveznim američkim sudom, podsjeća AFP.

Prije izricanja presude, Gajt je se obratio na arapskom, citirajući djelove Kurana i rekavši da ne traži milost ni od koga sem od Alaha.

Na to je sudija Luis Kaplan rekao da Gajt ne pokazuje kajanje za svoja djela te da je, po njegovoj procjeni, spreman da pomogne Al Kaidi u ubijanju Amerikanaca, prenosi Rojters.

Gajtovi advokati su rekli da je on kriv samo zbog zapaljive retorike i da nije imao saznanja o smrtonosnim akcijama Al Kaide.

Gajt je na suđenju opisao da se tokom večeri 11. septembra 2001. godine sastao sa Bin Ladenom u jednoj avganistanskoj pećini, koji mu je tada rekao: "Mi smo to uradili".

Sljedećeg dana snimio je prvu video poruku na Bin Ladenov zahtjev, ali je negirao da je ikada bio član Al Kaide i da mu namjera nije bila da govori u ime grupe, ni da regrutuje borce.

Oženio se Bin Ladenovom ćerkom Fatmom nekoliko godina kasnije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније