Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 03. 2013. 08:33 >> 08:35

I TO JE MOGUĆE

Moskva: Posthumno suđenje advokatu

Posthumno suđenje advokatu Sergeju Magnickom koji je optužio policiju za masovnu korupciju i čiji je slučaj zavadio Vašington i Moskvu počelo je u Moskvi.

Advokat Magnicki uhapšen je 2008. godine, navodno zbog utaje poreza, a prije hapšenja optužio je zvaničnike i pripadnike organizovanog kriminala da su se udružili da bi nelegalno prisvojili 230 miliona dolara na ime povraćaja poreza.

Umro je u zatvoru godinu dana kasnije od zapaljenja pankreasa koje nije liječeno, navodi AP.

Njegova smrt je privukla pažnju svjetske javnosti. U SAD je prošle godine donijet zakon o sankcijama za Ruse koji krše ljudska prava nazvan po Magnickom. Rusija se osvetila tako što je Amerikancima zabranila da usvajaju rusku djecu.

Advokati koji zastupaju porodicu Magnickog su odbili da učestvuju u sudskom postupku, govoreći da se radi o "izrugivanju pravde".

S obzirom da je Magnicki umro u zatvoru čekajući suđenje, on nikada ni za šta nije osuđen.

Ruski Ustavni sud je donio 2011. uredbu po kojoj se odobravaju posthumna suđenja, kako bi, obrazloženo je tada, porodice mogle da speru ljagu sa imena njihovih voljenih. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније