Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 09. 2014. 22:39 >> 22:38

NIJE PRIORITET

Rahoj otvoren za reformu ustava

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio da je "otvoren za prijedloge o reformi ustava", dok je vlada Katalonije saopštila da će privremeno suspendovati kampanju.

Dan kasnije pošto je španska vlada podnijela zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, u cilju blokiranja referenduma u Kataloniji, Rahoj je naveo da, iako je za reforme - one nijesu njegov prioritet, prenijela je agencija AFP. 

 

 

"Ukoliko bilo koja parlamentarna grupa kao što je vaša (opozicioni socijalisti) želi da reformiše ustav, spreman sam da saslušam prijedloge. Uvijek sam to činio", rekao je Rahoj na sjednici Gornjeg doma španskog parlamenta - Senata. 

Ali, je španski premijer naveo da to nije prioritet vlade da reformiše ustav, pošto želi da se koncentriše na ekonomski oporavak zemlje i bilo kakva buduća ustavna debata zavisila bi od "sadržaja i političke podrške za reforme". 

S druge strane regionalna vlada Katalonije saopštila je danas da će privremeno suspendovati formalnu kampanju za referendum o nezavisnosti, pošto zvanični Madrid pokušava da onemogući održavanje glasanja. 

Madrid tvrdi da bi referendum, koji je zakazao lokalni lider Artur Mas za 9. novembar, narušio vladavinu prava u Španiji, jer bi se glasanje održalo samo u Kataloniji, a ne u cijeloj Španiji, prenosi Rojters. 

Ustavni sud Španije prihvatio je juče, na vanrednoj plenarnoj sjednici, zahtjev vlade u Madridu o ocjeni ustavnosti zakona o održavanju izjašnjavanja stanovništva koje nema karakter referenduma, usvojenom u katalonskom parlamentu, kao i dekreta o zakazivanju referenduma o suverenosti Katalonije za 9. novembar, čime je automatski suspendovano njihovo važenje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније