Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 10. 2014. 08:19 >> 08:17
1

ZVANIČNICI POTVRDILI

Prvi slučaj ebole u SAD-u

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dijagnostikovan je prvi pacijent koji je inficiran ebolom, saopštili su danas američki medicinski zvaničnici.

 

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdio je dijagnozu ne navodeći detalje, prenio je Rojters.

Zvaničnici iz Teksaške prezviterijanske bolnice u Dalasu naveli su u saopštenju da je pacijent koga nijesu imenovali testiran na ebolu i da je smješten u "strogu izolaciju" zbog simptoma koje ima i informacija gdje je nedavno putovao.

Bijela kuća je saopštila da je američki predsjednik Barak Obama obaviješten o prvom slučaju te smrtonosne groznice u SAD. 

"Obamu je direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) Tom Friden informisao o nedavno dijagnostifikovanom slučaju groznice ebola u Dalasu u Teksasu", saopštila je pres služba američkog predsjednika. 

Friden je ukazao da je CDC pripremljen za slučaj ebole u SAD i da ima infrastrukturu da odgovori "bezbjedno i efikasno", navodi se u saopštenju koje prenosi Rojters. 

Kod zaraženog su simptomi uočeni nekoliko dana po povratku u Teksas iz Liberije, naveo je Centar, a prema riječima Fridena, on je doputovao u SAD da posjeti porodicu i u bolnici se nalazi od vikenda. 

Američki ljekar je rekao i da je ovo prvi pacijent kom je dijagnoza uspostavljena izvan Afrike. Takođe, Friden je rekao da SAD razmatraju mogućnost upotrebe eksperimentalnih ljekova ili krvne plazme za tretman oboljelog. 

Američke bolnice su liječile nekoliko pacijenata kojima je dijagnostikovana ebola u zapadnoj Africi. 

U pet afričkih zemalja do sada je od tog oblika hemoragične groznice umrla 3.091 osoba a inficirano je 6.574.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније