Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 10. 2014. 12:53 >> 12:51

NOVI GENERALNI SEKRETAR

Stoltenberg preuzeo dužnost u NATO

Novi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg preuzeo je danas dužnost koju je u prethodnih pet godina obavljao Anders fog Rasmusen, javljaju mediji.

Bivši norveški premijer Stoltenberg došao je jutros u svoju kancelariju u sjedištu NATO-a u Briselu, a tokom dana predsjedavaće prvim sastankom Savjeta NATO-a u kojem su ambasadori zemalja članica, i održati prvu konferenciju za novinare.

On je naslijedio bivšeg danskog premijera Andersa fog Rasmusena, kome je mandat istekao juče, nakon pet godina. 

Stoltenberg je sin , nekadašnjeg norveškog ministra odbrane i spoljnih poslova, koji je 1993. imenovan za specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju i za kopredsjednika Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju.

Mlađi Stoltenberg je tokom političke karijere razvio je dobre odnose sa Rusijom, sa kojom NATO zbog krize u Ukrajini ima najzategnutije odnose od kraja hladnog rata.

Ipak, za vrijeme njegovog mandata Norveška je učestvovala u ratu u Avganistanu i u vazdušnim udarima u Libiji.

 Stoltenberga je "proslavio" video klip iz 2013. kada je prerušen u taksistu, u uniformi i s naočarima za sunce nekoliko sati razvozio građane po Oslu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније