Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 10. 2014. 13:24 >> 13:22

PROVEO DJETINJSTVO

Novi sekretar NATO-a odrastao u Srbiji

Bivši premijer Norveške Jens Stoltenberg od danas je novi generalni sekretar NATO-a. Zanimljivo je da ga za Srbiju ga veže odrastanje u Beogradu, jela sa ovog podneblja i dadilja iz Subotice koja je čitavu deceniju brinula o njegovom vaspitanju dok je porodica Stoltenberg živjela u Srbiji.

 

Laburista Stoltenberg (55) je u dva navrata bio premijer Norveške - od 2000. do 2001. te od 2005. do 2013. godine, a tokom političke karijere zaradio je pohvale da važi za trezvenog političara.

Dolazi iz najmoćnije političke dinastije u Norveškoj, budući da su njegov otac i drugi članovi porodice godinama unazad prisutni u političkom životu zemlje.

Novi šef NATO-a je proveo djetinjstvo u Beogradu, pošto je njegov otac, Torvald, poznat tamošnjoj javnosti kao mirovni posrednik UN za bivšu Jugoslaviju, 1960. godine bio postavljen za prvog sekretara norveške ambasade u Beogradu.

Jens Stoltenberg je, prilikom zvanične posjete Beogradu u oktobru 2007. evocirao uspomene na svoje, kako je sam rekao, srećno djetinjstvo u srpskoj prestonici.

On je tada u izjavi Tanjugu rekao da je u bivšoj SFRJ imao "srećno i veoma dobro detinjstvo" i da ga za Beograd vežu veoma lijepe uspomene.

Osim kuće u kojoj je odrastao, na Dedinju, njegovo omiljeno mjesto je Kalemegdan, gdje je naučio da skija. prisjećajući se dana koje je proveo u Beogradu, Stoltenberg je rekao da pamti omiljena srpska jela koja je volio da jede kao dječak - punjene paprike, pasulj i ćevape.

Mladolikog Jensa Stoltenberga norveški mediji često porede sa bivšim američkim predsjednikom Džonom Kenedijem, imajući u vidu, prije svega, njegovu harizmu i dobar izgled.

Bivša Stoltenbergova dadilja Smilja Katić bila je skoro čitavu deceniju zadužena za njegovo vaspitanje, kako u Beogradu, tako i jedno vrijeme u Oslu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније