Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 10. 2014. 08:16 >> 08:15

SOLIDARNOST

Nobelovci otkazali samit radi dalaj lame

Svetski samit laureata Nobelove nagrade u Kejp Taunu, otkazan je zbog odbijanja južnoafričkih vlasti da odobre zahtjev za vizu tibetanskom duhovnom vođi dalaj lami, saopštio je dobitnik Nobelove nagrade za mir Džodi Vilijams.

Šestorica nobelovaca su odlučili da bojkotuju mirovni samit u Kejp Taunu, jer tibetanskom duhovnom vođi nije dozvoljeno da u njemu učestvuje.

"Samit je otkazan, jer je više laureata Nobelove nagrade odbilo da prisustvuje", rekao je Vilijams u indijskom gradu Daramsala, sjedištu dalaj lame.

Iako do sada nije komentarisao moguće otkazivanje samita, južnoafrički dobitnik Nobelove nagrade za mir Dezmond Tutu, optužio je svoju vladu da podilazi Kini i pljuje u lice pokojnom heroju aparthejda Nelsonu Mendeli.

Nobelovci su optužili Kinu da vrši politički pritisak na druge zemlje da prekinu veze s dajal lamom, koji živi u egzilu u Indiji, od kada je napustio Tibet 1959., poslije neuspjelog puča.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније