Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 10. 2014. 13:21 >> 13:26

IZVJEŠTAJ UN

Džihadisti Islamske države ratni zločinci

Džihadisti Islamske države u Iraku sistematski krše ljudska prava izvođenjem masovnih egzekucija, kidnapovanjem žena i djevojka i koristeći djecu kao borce.

 

 

 

To bi moglo da se uvrstiti u ratne zločine saopštile su danas Ujedinjene nacije.

I vazdušni napadi iračke vlade na ekstremiste sunitskih muslimana prouzrokovali su "značajne civilne žrtve", jer su tom prilikom na udaru bila sela, škole i bolnice. To, takođe, predstavlja kršenje ljudskih prava, kaže se u izvještaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Misije pomoći za Irak (UNAMI) koji je prenio Rojters. 

Do sada je je ubijeno najmanje 9.347 civila, a ranjeno 17.386. Više od polovine njih stradalo je od kada su islamski pobunjenici poznati kao ISIL i ISIS počeli da zauzimaju velike djelove sjevernog Iraka početkom juna, kaže se u izvještaju. 

Islamske snage su počinile teška kršenja ljudskih prava i nasilje na "sektaškoj osnovi" što je prisililo 1,8 miliona Iračana da napuste svoje domove, kaže se u izvještaju UN.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније