Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 03. 2013. 21:49 >> 21:54

POZIV NA MIR

Kurdi proglasili prekid vatre s Turskom

Radnička partija Kurdistana (PPK) proglasila je danas formalan prekid vatre sa Turskom, u skladu sa pozivom na mir koji je prije dva dana iz zatvora uputio vođa pobunjenika Abdulah Odžalan.

- Od 21. marta i nadalje, mi kao pokret, kao PKK...zvanično i jasno proglašavamo prekid vatre - saopštio je komandant PKK Murat Karajilan na video snimku postavljenom na sajt Firat njuz, koji se dovodi u vezu sa pobunjenicima, prenio je Rojters.

Karajilan je, kako prenosi Frans pres, rekao da će PKK povući svoje borce iz Turske kada vidi konkretne korake Ankare nakon što je ta zabranjena grupa proglasila primirje, na poziv zatočenog pobunjeničkog lidera da se povuku sa turske teritorije.

 

Karajilan je, međutim, rekao da će borci PKK to učiniti kada vidi akte dobre volje i pošto se turska vlada obaveže na dugotrajan mir.AFP navodi da PKK ima baze u planinama Kandil u automnom regionu Kurdistan u Iraku, u koji se očekuje povlačenje boraca.

Odžalan, koji se nalazi u zatvoru otkako je 1999. osuđen za veleizdaju, pozvao je u četvrtak na prekid vatre, što je ocijenjeno kao veliki korak u pravcu okončanja sukoba koji traje već 30 godina i koji je odnio desetine hiljada života.

Odžalanovu poruku je na trgu u Dijarbakiru pročitao jedan kurdski poslanik na kurdskom jeziku pred nekoliko hiljada ljudi koji su se okupili na obilježavanju Kurdske nove godine.

Turska već izvjesno vrijeme pregovara sa Odžalanom, čija se organizacija PKK, koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom, bori za autonomiju Kurda na jugoistoku Turske.

Pobunjenici su nedavno, na Odžalanov poziv, načinili simbolični gest i oslobodili osam zarobljenih turskih vojnika i zvaničnika.

U tri decenije dugoj oružanoj borbi Kurda za autonomiju poginulo je oko 45.000 ljudi, uglavnom Kurda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније