Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 10. 2014. 08:18 >> 08:16
1

EKSPOZE KOMESARA

Brisel razmatra novu strategiju proširenja EU

Evropska komisija će danas na sjednici u Briselu usvojiti novu strategiju o proširenju, potvrdio je Peter Stano, portparol Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje.

 

 

Kako je istakao, biće to posljednji put da Komisija u ovom sastavu raspravlja o proširenju. Na istoj sjednici biće usvojeni i izvještaji o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu za članstvo u EU.

"Strategija proširenja će sadržavati sva bitnija ostvarenja u proteklih pet godina i usvojiti bitne smjernice za naredni period. Izvještaji o napretku za sedam zemalja kandidata i potencijalnih kandidata će pokazati šta je u tim zemljama urađeno u proteklih 12 mjeseci kako bi bile nastavljene reforme s ciljem transformacije zemalja u skladu sa kriterijumima za članstvo", navedeno je na sajtu Evropske komisije.

Kako je rečeno, planirano je obraćanje komesara Filea u Evropskom parlamentu danas u podne, a press-konferencija o strategiji proširenja i izvještajima o napretku biće održana u 14.30.

Iako još nema mnogo detalja o novoj strategiji, agencije prenose da će priča o proširenju biti u skladu sa izlaganjem Johanesa Hana, budućeg komesara za evropsko susjedstvo i proširenje u Evropskom parlamentu i izjavama Žan-Kloda Junkera, budućeg predsjednika Evropske komisije, koji je najavio da narednih pet godina neće biti proširenja EU jer nijedna zemlja do tada neće biti spremna.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније