Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 10. 2014. 15:54 >> 15:52
1

NOVA OPASNOST

Još jedno virusno oboljenje u Africi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se u Africi ponovo pojavilo marburg virusno oboljenje (MVO), čiji uzročnik pripada istoj familiji virusa kao i ebola.

Povodom prijave prvog potvrđenog slučaja oboljevanja od MVO u Kampali, Uganda, koje je registrovano u septembru, SZO je saopštila da je pojava tog virusa "neuobičajena i neočekivana".

Poslednja epidemija marburg virusnog oboljenja, poznatog kao marburška virusna hemoragijska groznica u Ugandi je bila od jula do avgusta 2012, sa 20 slučajeva oboljevanja, uključujući devet smrtnih ishoda, i tada nije zabilježen nijedan slučaj u glavnom gradu, Kampali.

"Imajući u vidu potencijal širenja i visoku stopu smrtnosti koja premašuje 80 odsto, epidemija MVO može da ima ozbiljan uticaj na javno zdravlje", navedeno je u saopštenju SZO.

Na osnovu informacija o trenutnoj epidemiji MVO, preporuka SZO je da se na teritoriji Ugande ograniči putni i trgovinski saobraćaj, prenosi Tanjug.

SZO podsjeća da je ovo oboljenje "prvi put identifikovano 1967. godine, tokom epidemije u Marburgu i Frankfurtu u Njemačkoj i u Beogradu u bivšoj Jugoslaviji".

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa krvlju, tjelesnim tečnostima i tkivima inficirane osobe, a oboljenje počinje iznenadnom pojavom visoke temperature, praćene izrazitom malaksalošću.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније