Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 10. 2014. 11:57 >> 11:56

SVEMIRSKI PROGRAM

Kineska letjelica će kružiti oko Mjeseca

Kina tvrdi da će lansirati eksperimentalnu letjelicu između petka i nedjelju koja će kružiti oko Mjeseca prije povratka na Zemlju.

 

 

Ambiciozni kineski svemirski program predviđa da bi bespilotna letjelica trebala biti pokrenuta iz Long Marč 3C rakete, iz Ksičang satelitskog centra za lansiranje u Sečuanu, u zapadnoj Kini, javili su tamošnji mediji.

Glavni tehnički izazov u ovom slučaju će biti to da letjelica dovoljno uspori da može sigurno ući u zemljinu atmosferu. Moglo bi se desiti da letjelicu bude teško pratiti i kontrolisati, izjavio je Hu Hao, glavni dizajner lunarnog istraživačkog programa za Čajna Dejli. 

Očekuje se da će put letjelice oko Mjeseca potrajati oko sedmicu dana, a potom bi trebalo da sleti u Mongoliju. Misija testiranja trebalo bi da se sprovodi do 2017. godine, kada će bespilotna lunarna sonda otići na Mjesec, pokupiti uzorke tla i vratiti se kući.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније