Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 10. 2014. 16:26   >>  16:26

PROTEST U NEDJELJU

Mađari protiv poreza na internet

Vladajuća stranka u Mađarskoj Fides najavila proširenje telekomunikacionog poreza i na internet usluge. Ovom porezu se protive opozicione partje, sindikati prosvetara i nevladine organitacije pa su na društevnim mrežama za nedelju najvile masovne demonstracije u Budimpešti, piše mađarski portal “Vajdašag ma” pozivajući se na mađarsku državnu agenciju MTI.

 

Antal Rogan, šef poslaničke grupe Fidesa u parlamentu Mađarske državnoj novinskoj agenciji MTI izjavio da bi taj porez trebalo da plaćaju provajderi, zbog čega su usprotivile Organizacije provajdera i stručna udruženja.

Dok opozicioni socijalisti (MSZP) smatraju da bi uvođenje poreza na internet bio snažan udar na ostatke slobodne štampe, na jednake mogućnosti i na modernizaciju Mađarske.

MSZP se zbog toga obratio i Evropskoj komisiji i traži zaštitu osnovnih evropskih vrednosti, kao što je slobodan pristup informacijama.

Stranka “Politika može biti drugačija”(LMP) smatra da je “vladin cilj da izvor informacija koji ne može u potusnosti da kontroliše učini nedostupnim za većinu stanovništa” a Demokratska koalicija (DK) tvrdi “da bi prihvatanje ovakvog zakona značilo povratak Mađarske u digitalno kameno doba”.

“Uvođenje poreza na internet ugrozilo bi funkcionisanje sistema javnog obrazovanja, slobodu informisanja, slobodu nastave i pravo na učenje”, saopštio je Sindikat mađarskih prosvetara pozivajući građane na protest.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније