Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 10. 2014. 10:10 >> 10:07

TRAŽIO PASOŠ

Kanada:Napadač planirao put u Siriju

Napadač, koji je u srijedu ubio vojnika u Otavi, ima policijski dosije i nedavno je tražio pasoš da otputuje u Siriju nakon što je prošao "proces radikalizacije".

Majkl Zehaf-Bibo (32) je Kanađanin koji možda ima i libijsko državljanstvo, izjavio je komesar kanadske kraljevske policije, dodajući da osumnjičeni, po svemu sudeći, nije povezan sa drugim Kanđaninom koji je ubio vojnika u Kvebeku u ponedjeljak, prenosi Rojters.

 

 

Zehaf-Bibo je u srijedu ubio vojnika u nacionalnom memorijalnom centru u Otavi i zatim projurio kroz zgradu parlamenta gdje je ubijen blizu mjesta na kome je premijer Stiven Harper držao sastanak sa poslanicima. 

Zehaf-Bibo je rođen u Montrealu, otac mu je iz Libije, a majka je Kanađanka. Kasnije je živio u Kalgariju i Vankuveru, potvrdila je policija. 

Američki zvaničnici su u srijedu rekli da su saznali da je Zehaf-Bibo prešao u islam, isto kao i napadač od ponedjeljka Marten Rulo (25) koji je pregazio automobilom dva kanadska vojnika. I njega je policija ubila. 

Policija pokušava da utvrdi da li je Zehaf-Bibo imao pomoć u planiranju napada. 

On je nedavno tražio pasoš i došao je u Otavu 2. oktobra da bi pokušao da ubrza proces izdavanja pasoša, ali policija nije smatrala da on predstavlja bezbjednosnu prijetnju, iako je imao policijski dosije zbog krivičnih djela kao što su droga, nasilje i neke druge kriminalne aktivnosti. 

Planovi Zehafa Biboa o odlasku na istok pali su u vodu kada su mu kanadske vlasti oduzele pasoš zbog sumnje da je povezan s terorizmom. Sada istražitelji pokušavaju da utvrde da li je zabrana izlaska iz zemlje bila okidač koji je doveo do krvoprolića.

Prema riječima prijatelja, rudar iz Kvebeka imao je „poremećen um“.

- Povremeno se ponašao veoma uznemirujuće. Pričao je o duhovima, a jednom prilikom mi se povjerio da ga đavo prati. Mora da je bio mentalno obolio - kaže Biboov kolega Dejvid Baturst.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније