Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 10. 2014. 12:10   >>  12:07

DEMANTOVAO

Tusk: Nije bilo razgovora o podjeli Ukrajine

Budući predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk demantovao je tvrdnje da mu je dok je bio premijer Poljske tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin predlagao da dvije zemlje podijele Ukrajinu.

Buru sa izjavom američkom magazinu Politiko o prijedlogu podjele, navodno tokom susreta u četiri oka između Donalda Tuska i Vladimira Putina 2008. godine, izazvao je početkom sedmice bivši dugogodišnji šef poljske diplomatije, a sada predsjednik poljskog parlamenta Radoslav Šikorski. 

 

 

"Ni na jednom od mojih susreta sa Putinom takav prijedlog nije pomenut. Susreta u četiri oka sa Putinom 2008. u Moskvi nije bilo, samo susret uže delegacije od četiri do pet osoba", rekao je Tusk poljskom radiju Tok FM.

Bivši premijer koji je stajao na čelu poljskih vlada od 2007. godine naglasio je da prije šest godina Ukrajina uopšte nije bila tema rusko-poljskih razgovora a da su glavni bili razgovori o privrednoj saradnji.

Intervju Šikorskog kojim je američki magazin dokazivao da je već tada ruski predsjednik imao plan podjele Ukrajine i pokušavao da u to uvuče i Poljsku, poigravajući se starim velikopoljskim imperijalističkim snovima odjeknula je u Varšavi i regionu kao bomba.

Iako je izjavu Šikorski odmah dva puta djelimično a na kraju i potpuno demantovao, poljska opozicija predala je na glasanje zahtjev da se smijeni sa čela Sejma.

"Šikorski je jedan od najsposobnijih političara posljednje dvije decenije i nesrećni intervju nije precrtao njegova dostignuća. Ako na jedan tas stavim to što je postigao a na drugi ono što je pokvario, definitivno će prevagnuti tas pozitivnog", rekao je Tusk koji na funkciju predsjednika Evropskog savjeta stupa 1. decembra.

Tusk je dodao da je time što je sam Šikorski priznao da takvog susreta nije bilo i da ga je pamćenje prevarilo, te da je Putin o Ukrajini kao vještački skrpljenoj od teritorija nekoliko država govorio kasnije, javno na samitu NATO u Bukureštu, Time je na aferu stavljena tačka, reko je Tusk.

"Lično bi mi bilo žao kada bi ta afera i nesretna izjava doveli pod znak pitanja karijeru Šikorskog", rekao je Tusk poljskom radiju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније