Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 10. 2014. 22:43 >> 22:40

40 POVRIJEĐENIH

ID koristio otrovni gas u Iraku

Pripadnici terorističke organizacije "Isamska država" koristili su otrovni gas hlorin prošlog mjeseca u borbama sa iračkim snagama bezbjednosti i šiitskim milicijama sjeverno od Bagdada. Slični izvještaji stižu i sa područja sirijskog pograničnog grada Kobanea.

Izvještaji ukazuju da ektremisti koji pod kontrolom drže značajne djelove Sirije i Iraka, posjeduju i hemijsko oružje u svom arsenalu, koji takođe uključuje teško naoružanje i tenkove.

Tri iračka zvaničnika rekla su Asošiejted presu da je Islamska država u gradovima Duluja i Balad koristila bombe sa cilindrima punjenim hlorinom. Ipak,, ID nije uspio da zauzme ta dva grada koji se nalaze u krugu od 80 kilometara od Bagdada.

Navodi se da je u napadima hlorinom je lakše povrijeđeno 40 vojnika i pripadnika šiitskih milicija. Oni su pokazivali konzistentne simptome trovanja tom hemikalijom - koja ne spada u jake agense - a to su poteškoće u disanju i kašalj. Poslije bolničkog tretmana, povrijeđeni su se brzo oporavili.

Erdogan: Omogućiti Slobodnoj vojsci Sirije prelazak u Kobani

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u vezi sa prelaskom jedinica pešmerga u grad Kobani u Siriji izjavio je kako su jedinice kurdske Stranke Demokratske unije prihvatile da u Kobani dođe 1.300 pripadnika Slobodne vojske Sirije.

"Prema prvim podacima, kurdska Stranka Demokratske unije prihvatila je da 200 pripadnika iz jedinica pešmerga dođu u Kobani. Kasnije su mi javili da je taj broj smanjen na 150. Osim toga, jedinice pešmerga su prihvatile i 1.300 pripadnika Slobodne vojske Sirije. Relevantne strukture razmatraju kako da se vrše prelasci tih pripadnika”, kazao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Turski predsjednik je tokom posjete Estoniji, gdje se sastao sa predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom, istakao da je najbitnije da se omogući pripadnicima Slobodne vojske Sirije da ide u Kobani.

"Mi smo ranije predsjedniku Baraku Obami poručili da je prije svega potrebno omogućiti Slobodnoj vojsci Sirije da pomogne kurdskim grupama, a nakon toga i jedinicama pešmerga", rekao je Erdogan.

Vlasti Kurdske regionalne samouprave na sjeveru Iraka ranije su saopštile da će u prvoj etapi u rat protiv ID-a u sirijski grad Kobani poslati 200 pripadnika pešmerga opremljenih teškim naoružanjem.

Inače, u gradu Kobaneu, već nekoliko nedjelja vode se žestoke borbe između ID-a i kurdskih grupa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније