Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 10. 2014. 08:42 >> 09:22
1

1436. PO REDU

Muslimani slave hidžretsku Novu godinu

Vjernici islamske vjeroispovijesti danas obilježavaju dolazak nove, 1436. hidžretske godine.

 

Preseljenje Muhameda iz Meke u Medinu pripadnici islamske vjere smatraju jednim od najvažnijih događaja u početnom stadijumu islama i od tog vremena (16. jul 622. godine) računaju svoju eru - hidžru.Time se završava period Meke, a počinje medinsko razdoblje razvoja islama, kao nove religije.

Muhamedovo preseljenje u Medinu predstavlja prekretnicu za islamski svijet.

Smatra se da je sa Muhamedom zajedno prešlo i 200 njegovih sljedbenika. Neki istoričari taj događaj tumače kao Muhamedovovo bjekstvo pod pritiskom protivnika, ali većina, ipak, smatra da je preseljenje planirano, da bi se na novim prostorima stvorili uslovi za širenje islama. Muhamedova majka Emina poticala je iz Medine.

Stručnjak za islam Filip Hiti u knjizi "Istorija Arapa" piše da je Muhamed "ušao u novo obitavalište kao visoko cijenjen i ugledni vođa. Vidovnjak i (božji) poslanik u njemu sada ustupaju mjesto praktičnom političaru".

Među islamskim vjernicima za Novu hidžretsku godinu nema posebnih rituala, molitvi, ni posebnog jelovnika, nema dočeka, ni slavlja.

Dolazak nove godine se obilježava samo prigodnim vjerskim svečanostima ili duhovnim akademijama. U nekim zemljama, kao u Egiptu i Saudijskoj Arabiji, taj dan je neradan, ali ne i u Turskoj, Tunisu i Alžiru.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније