Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 03. 2013. 17:18 >> 17:20
2

BORBENA GOTOVOST

Pjongjang naredio raketnu gotovost za mete SAD

Sjeverna Koreja je danas saopštila da su njene strateške rakete i dalekometna artiljerija stavljene u stanje borbene gotovosti ciljajući američke vojne baze na Guamu, Havajima i američkom kontinentu, nakon što su američki bombarderi B-52 izveli nove letove preko Korejskog poluostrva prijeteći Sjeveru.

"Od ovog momenta vrhovna komanda Korejske narodne armije će stavljati u borbeni položaj prvog stepena sve artiljerisjek jedinice, uključujući dalekometnu artiljeriju i strateške rakete, koje će za cilj imati neprijateljske objekte u invazionim bazama SAD na njihovom glavnom kopnu, Havajima i Guamu, kao i Južnu Koreju", prenijela je državna agencija KCNA.

Pjongjang je ranije prijetio nuklearnim udarima po Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji, iako se vjeruje da Sjever i pored uspješnog lansiranja rakete dugog dometa prošlog decembra, ne raspolaže raketama i tehnologijom kojom bi mogao da dosegne kontinentalni dio SAD sa svojim nuklearnim oružjem.

 

Havaji i Guam bi takođe bile van dometa uspješno isprobanih raketa srednjeg dometa, koje su u stanju da pogode američke vojne baze u Južnoj Koreji i Japanu.

Saopštenje Vrhovne komande sjevera uslijedilo je dan nakon što su Južna Koreja i SAD potpisale novi vojni sporazum s planom zajedničkog odgovora u slučaju manjih provokativnih vojnih akcija Sjeverne Koreje, prenijele su agencije.

Dok postojeći sporazum predviđa američko angažovanje u slučaju izbijanja rata širih razmjera, novim protokolom se predviđa zajednički odgovor na ograničene provokacije kao što su izolovani incidenti prekograničnog bombardovanja.

Ugovorom se Seulu garantuje podrška SAD za bilo kakav odgovor Južne Koreje i dozvoljava Jugu da traži dodatnu američku vojnu podršku ukoliko ocijeni da je to neophodno. Sjedinjene Države od okončanja Korejskog rata u Južnoj Koreji drže 28.500 vojnika.

Potpisivanje ugovora uslijedilo je u trenucima povećane napetosti, kada Sjeverna Koreja prijeti da će napasti Južnu Koreju i SAD zbog njihovih velikih zajednjičkih vojnih manevara na Jugu, kao i zbog uvođenja sankcija nakon najnovije nuklearne probe Pjongjanga prošlog mjeseca.

Radovi na izradi novog plana odgovora počeli su nakon što je Sjeverna Koreja 2010. bombardovala jedno pogranično ostrvo i tom prilikom ubila četvoro ljudi.

Pjongjang je proteklih dana prijetio i nuklearnim udarima po SAD i Južnoj Koreji, kao odgovorom na uvedene sankcije UN. Prošle nedjelje sjeverokorejski vođa Kim Džong Un je izdao saopštenje da će "zbrisati" malo južnokorejsko pogranično ostrvo.

Južna Koreja i SAD su početkom mjeseca započele godišnje združene manevre u kojima je angažovano 200.000 južnokorejskih vojnika i 10.000 američkih i u kojima učestvuju i bombarderi b-52, što je navelo Pjongjang da raskine sporazum o primirju iz 1953. kao i dogovor o nenapadanju s Južnom Korejom.


Prošle nedjelje je sjeverokorejski vođa Kim Džong Un obišao elitne jedinice specijalnih snaga i naredio im da napadnu "brzinom munje" kada izbije rat, prenijeli du državni mediji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније