Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 10. 2014. 09:38   >>  09:36

UKRAJINA - RUSIJA

Postignut sporazum o isporuci gasa

Predstavnici Ukrajine i Rusije u četvrtak kasno naveče postigli su dogovor o isporuci ruskog gasa Ukrajini tokom zimskog perioda uprkos nesuglasicama koje imaju u vezi sa situacijom na istoku Ukrajine.

Dogovorom za čije postizanje je posredovao evropski ministar za energetiku Ginter Otinger, između ukrajinskog ministra energetike Jurija Prodana i njegovog ruskog kolege Aleksandera Novaka je precizirano da će ukrajinska strana platiti Rusiji 3,1 milijarde dolara duga do kraja ove godine. 

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma kazao je: "Sada nema razloga da ljudi u Evropi strahuju da će se smrzavati ove zime."

Sporazum je postignut četiri mjeseca nakon što je ruski gigant Gazprom, najveći izvoznik gasa u svijetu, prekinuo snabdijevanje gasom Ukrajine, tvrdeći da naftna kompanija Naftogaz nije platio dug za potrošeni gas u iznosu 4,5 milijardi dolara. 

Rusija je demantovala, za vrijeme prethodnih trilateralnih razgovora o gasu u Briselu 21. oktobra, da je Ukrajina platila 1,6 milijardi dolara unaprijed za isporuku gasa za novembar i decembar. Ukrajina je spremna odmah platiti 1,45 milijardi dolara, kazao je Otinger. 

"Možemo potvrditi da će velike količine gasa poteći kroz Ukrajinu", kazao je evropski ministar dodavši da će zemlje poput Bugarske, Mađarske, Češke, Slovačke dobiti dovoljne količine gasa. 

Zbog nesporazuma između zvaničnog Kijeva i Moskve u vezi sa gasom, ruski isporučilac je 2006. i 2009. prekinuo snabdijevanje evropskih zemalja preko Ukrajine uzrokujući velike gasne krize u Evropi na temperaturama ispod nule. 

EU i Kijev su se složili i da Evropska komisija bude garant sporazuma između Rusije i Ukrajine, kazao je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk u četvrtak. 

Rusija je udvostručila cijene gasa u aprilu nakon što je smijenjena proruska vlast koju je predvodio Viktor Janukovič u Ukrajini. 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније