Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 10. 2014. 17:08 >> 18:13

SVEČANA AKADEMIJA

Obilježeno 180 godina OŠ "Njegoš"

Svečana akademija povodom 180 godina postojanja najstarije obrazovne institucije u Crnoj Gori – Osnovne škole "Njegoš" na Cetinju, danas je upriličena u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom".

Na svečanosti je naglašen je značaj koji OŠ "Njegoš" ima, ne samo kada je u pitanju crnogorsko obrazovanje, već i cjelokupni društveni tokovi.

Direktorica škole Novka Milošević je istakla da je ta obrazovna ustanova, tokom svoje cjelokupne istorije, bila nosilac reformskih pravaca u oblasti prosvjete.

"U prvim decenijama postojanja Njegoševe škole, izlazio je kadar koji je bio nosilac državne vlasti i administracije. Bili su to perjanici, senatori, glavari i budući učitelji. Opstajanje i razvoj škole u njenom prvom vijeku, bio je lociran od manastira, preko biljarde i privatnih kuća, da bi 1934. godine škola dobila svoju zgradu. Svi znamo da je razvoj školstva bio uslovljen i tijesno povezan sa borbom crnogorskog naroda za slobodu. I kad bi se ukazala prilika da ideja prosvjetiteljstva postane dominantna dešavao bi se obično još jedan rad za dokazivanje i odbranu crnogorskog indetiteta. Ali na sreću, uvijek se iznova i još jača rađala težnja ka novom duhu vremena i civilizacije ka novim formama prosviješćenosti i kulture", istakla je Milošević, saopšteno je iz Prijestonice.

Kazala je da su ponosni na dugu i bogatu prošlost.

"Naša škola danas predstavlja most između našeg i Njegoševog vremena, srećan spoj sadašnjosti i prošlosti a sve u ime budućnosti", rekla je Milošević.

Pomoćnica ministra prosvjete u Vladi Crne Gore Vesna Vučurović je kazala da je OŠ "Njegoš" kamen temeljac našeg državnog školstva i nacionalnog identiteta.

"O tome koliko je OŠ „Njegoš“ uspješna u obrazovanju i vaspitanju govori činjenica da su iz njenih klupa izašli poznati revolucionari, naučni i kulturni radnici, umjetnici, intelektualci. Današnja svečana akademija prilika je da odamo priznanje OŠ „Njegoš“, luči crnogorske prosvijećenosti i ponosu Prijestonice Cetinje, čija duga tradicija jasno govori o njenom značaju u prošlosti, sadašnjosti, ali i u budućnosti. Ovo je takođe prilika da istaknemo značaj nastavničke profesije i misije čija se suština može sagledati u čuvenoj misli Erazma Roterdamskog da najveća nada svake zemlje leži u primjerenom školovanju mladih", zaključila je ona.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović je istakao kako on nije važan samo za Cetinje, već i za Crnu Goru.

"Slaveći 180 godina Osnovne škole „Njegoš“, mi zapravo slavimo dugovječnost prosvjetiteljstva i obrazovanja u Crnoj Gori. I baš kako nas ovaj grad i njegova prošlost obavezuju – da pamtimo i slavimo simboličke izvore sa kojih su potekli nebrojeni društveni procesi u Crnoj Gor. Tako moramo poštovati i ponositi se našom prvom obrazovnom institucijom, iza koje je čitavih 18 uspješnih decenija rada", kazao je Bogdanović.

U okviru svečanosti, upriličen je i sadržajan umjetnički program u kojem su učestvovali učenici OŠ „Njegoš“. Takođe, u pomenutom dijelu događaja nastupio je i naš poznati glumac Slobodan Marunović, kao i hor "Alata".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније