Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 10. 2014. 22:37   >>  22:39

BUNTOVNICA

Pobjegla iz karantina zbog vožnje biciklom

Kesi Hikoks (33) je napustila svoju kuću u Fort Kentu, u američkoj državi Mejn, i zajedno sa svojim partnerom Tedom Vilburom otišla u vožnju biciklom.

Par je pratila policija, vodeći računa da li se zaustavlja i da li je u kontaktu sa drugim ljudima. Policija nije moga da spriječi Kesi Hikoks da izađe niti da je privede bez sudskog naloga.

Guverner Mejna Pol Lepejdž je zaprijetio da će "u potpunosti" upotrijebiti svoja ovlašćenja kako bi zaštitio građane.

Odobren sudski nalog za ograničeno kretanje

Sudija Okružnog suda u američkoj saveznoj državi Mejn odobrio je nalog kojim se ograničava kretanje Hikoksove. Sudija Čarls Laverdir je naveo da se Hikoksova od danas mora biti najmanje metar udaljena od ostalih osoba, i da se mora pridržavati još najmanje šest drugih regulativa.

"Ova odluka ima kritičan uticaj na slobodu Hikoksove, koja joj je zagarantovana Ustavom SAD i države Mejn, ali i na pravo na zaštitu građana od potencijalne opasnostu koju predstavlja prenos ovog zaraznog oboljenja", navodi se u nalogu.

Hikoksova je testirana na virus ebole po povratku iz Sijere Leonea, gdje je pomagala u liječenju obolelih. Utvrđeno je da nema virus, mada je u nekim slučajevima potrebno da prođe više dana kako bi moglo da se utvrdi prisustvo virusa u krvi.

Medicinsku sestru su sa aerodroma sproveli do njene kuće u Mejnu, gdje joj je naloženo da ostane do isteka 21-dnevnog karantina.

Ona međutim tvrdi da nema razloga da bude u karantinu pošto nema simptome bolesti.

"Nemam nameru da dozvolim da mi krše građanska prava ako razlozi za to nijesu utemeljeni naučno", rekla je Hikoksova, koja je sinoć dala kratku izjavu novinarima.

Medicinsku sestru Ninu Fam zaraženu pa izliječenu od ebole primio je prošle nedjelje američki predsjednik Barak Obama u Bijeloj kući i zagrlio je, potvrđujući pred TV kamerama njeno uspješno izlječenje.

Ona je jedna od dvije medicinske sestre inficirane ebolom u američkoj saveznoj državi Dalas. One su dobile ebolu od pacijenta Tomasa Erika Dankana, koji se vratio u SAD poslije boravka u Liberiji. Dankan je umro 8. oktobra.

Druga medicinska sestra Amber Vinson nalazi se u bolnici u Atlanti i prema posljednjim izveštajima, njeno zdravstveno stanje je stabilno i nema tragova virusa u krvi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније