Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 10. 2014. 21:07 >> 21:18

TOKOM TESTA

Srušila se letjelica za svemirski turizam

Letjelica kompanije za svemirski turizam "Virdžin galaktik" srušila se tokom probnog leta sjeveroistočno od Los Anđelesa. Prema prvim informacijama, jedna osoba je poginula, dok je druga teško povrijeđena.

Kompanija se oglasila danas na Tviteru da je pala letjelica "Svemirski brod 2", koja je bila na prvom probnom letu od januara, kada su je piloti Dejvid Mekej i kopilot Mark Staki podigli na visinu od 21.640 metara, otprilike dvostruko više nego što lete komercijalni avioni.

"Letjelica "SpaceShipTwoo" srušila se zbog anomalija tokom leta", objavili su ne navodeći o čemu se tačno radi. Imena stradalih nijesu objavljena.

Kompanija "Virdžin galaktik", koju je osnovao britanski milijarder Ričard Branson, nije izdala zvanično saopštenje.

Kazali su samo da je druga letjelica koja je učestvovala u testiranju "Bijeli vitez 2" (The WhiteKnightTwo) bezbjedno sletjela.

"Svemirski brod 2" je dvopilotna letjelica koja može primiti šest putnika. Ona je poboljšana verzija "Svemirskog broda 1", koji je 2004. postao prva privatna letjelica koja je dospjela do granice svemira. "Virdžin galaktik" je imao u planu da krajem godine izvede prvi komercijalni svemirski let.

Do sada, više od 500 ljudi je uplatilo po 200 hiljada dolara za šansu da neko vrijeme provedu u bestežinskom stanju i posmatraju Zemlju sa visine od 100 kilometara.

Pogledajte let "Svemirskog broda 2" i "Bijelog viteza 2" iz 2011. godine:

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније