Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 11. 2014. 19:37 >> 19:36

27. NOVEMBRA

EP će glasati o priznanju Palestine

U Evropskom parlamentu će se 27. novembra glasati o Nacrtu odluke o priznavanju Palestine kao države. Član francuskih socijalista u EP Žil Parnjo je uputio Nacrt odluke o kojoj će se glasati na narednoj sjednici.

On je, na društvenoj mreži, napisao da priznavanje Palestine kao države od strane EP može doprinijeti rješavanju izraelsko-palestinskog problema.

Francuski parlamentarci su naveli da je za prevazilaženje problema potrebna brza reakcija EP.

Parlament Španije, prije nekoliko dana je jednoglasno prihvatio rezoluciju koja je upućena vladi o priznanju države Palestine. Nakon Velike Britanije, Španije i Irske, grupa socijalista iz Francuske uputila je parlamentu Nacrt odluke o priznavanju Palestine kao države. Predviđa se da bi, ukoliko se 28. novembra održi rasprava o pomenutom nacrtu, drugog decembra moglo biti održano i glasanje.

Inače, ova inicijativa dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je britanski parlament 14. oktobra prihvatio, sa 274 glasa za i 12 protiv, neobavezujući predlog da se prizna država Palestina. Predlog nema praktičnog značaja jer ne obavezuje britansku vladu da izmijeni trenutnu politiku priznanja Palestine dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca.

Do sada je Švedska jedina evropska zemlja koja je priznala Palestinu. Osim Švedske, Palestinu je priznalo još sedam članica EU, ali prije svog ulaska u Uniju. To su Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Južni Kipar.

Inače, Palestinu kao nezavisnu državu je priznalo više od 130 zemalja svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније