Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 11. 2014. 16:44   >>  16:44 1

ZAHLAĐENJE

Lavrov neće na večeru s zapadnim kolegama

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji večeras treba da doputuje u Beč zbog pregovora o iranskom nuklearnom programu, neće prisustvovati večeri sa svojim zapadnim kolegama, tvrde američki izvori.

Prema pisanju agencije APA, večeras je planirana večera na kojoj će biti šefovi diplomatija SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, kao i pregovarač EU Ketrin Ešton.


boxPluginImg 

Nedolazak Lavrova na tu večeru analitičari ocjenjuju pokazateljem zahlađenja odnosa ruskog ministra spoljnih poslova i njegovih zapadnih kolega.

Inače američki državni sekretar Džon Keri danas namjerava da se, u vezi sa pregovorima sa Iranom, sastane sa svojim kolegom iz Saudijske Arabije Saudom al Faisalom. 

Keri je još juče telefonski kontaktirao svoje kolege iz drugih zemalja regiona i Turske. 

U Beču je od početka nedjelje u toku nova runda pregovora o nuklearnom programu Irana, sa ciljem da se postigne sporazum koji bi osigurao da taj program bude isključivo mirnodopskog karaktera. 

Zapadne zemlje optužuju Iran da nuklearni program ima za cilj proizvodnju atomskog naoružanja, dok to Teheran negira. 

Prema ranije predviđenom roku, 24. novembra trebalo bi da se potpiše sporazum između Irana i pet zemalja članice UN sa pravom veta i Njemačke.

Prema aktuelnom stanju u pregovorima ishod je, dan prije isteka roka, potpuno neizvjestan, tako da postoje razne spekulacije o završetku.

Međutim, dolazak šefova diplomatija svih zemalja učesnika u pregovorima, a očekuje se i da kineski ministar doputuje u Beč, tumači se kao znak da će ipak biti postignut neki dogovor, koji će biti više od produženja pregovora i odlaganja sporazuma.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније