Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 11. 2014. 19:23 >> 19:19

BURAN ŽIVOT

Umro bivši kontroverzni gradonačelnik Vašingtona

Bivši kontroverzni gradonačelnik glavnog američkog grada Merion Beri, koji je odsjedio u zatvoru zbog uživanja droge prije nego što je ponovo izabran na gradonačelničku dužnost, umro je u nedjelju u dobi od 78 godina, prenose američki mediji.

 

 

Beri je karijeru počeo kao aktivista u pokretu za prava crnaca i tokom gradonačelničkog mandata u Vašingtonu otvorio prostor za značajnije zapošljavanje američkih crnaca koji čine većinu stanovnika američkog glavnog grada.

Opijanje, droge i žene

Dok je za mnoge stanovnike Vašingtona bio propalica, za siromašnije građane ostao je heroj i crnačka politička zvijezda čak i u vrijeme kad je stranice novina punila njegova borba sa zavisnošću.
Beri je bio gradonačelnik u četiri mandata. Prvi puta je izabran 1979. i tu je dužnost obavljao do 1991. kada je završio u zatvoru na šest mjeseci. Na izborima 1995. ponovno je osvojio gradonačelnički mandat.

Njegov treći mandat pratile su vijesti o opijanju, uživanju u drogama i osvajanju žena i bio je predmet ismijavanja stend-ap komičara i meta medija.

Nekoliko njegovih najbližih suradnika u gradskoj upravi osuđeno je zbog korupcije a na takve kritike na svoj račun Beri je odgovarao negiranjem i tvrdnjama da je meta rasistički nastrojenih medija.

Privukla ga moć

Kasnije je u biografiji ipak priznao da ga je tada "vodila mješavina moći, privlačnosti, alkohola, droga i seksa". Put prema zatvoru započeo je kada je kao oženjeni gradonačelnik završio u hotelskoj sobi u januaru 1990. s bivšom djevojkom Rašidom Mure. Na snimkama skrivenom kamerom vidi se kako je nagovara na odnos i uživa u drogi. Ubrzo nakon toga FBI ga je uhapsio.

Mure je na suđenju svjedočila kako je s njim uživala u drogama više od stotinu puta.

Berijeva obrana tvrdila je da se radilo o namještaljci i porota ga je na kraju osudila samo za posjedovanje droge a za 12 drugih točaka optužnice nijesu postigli jedinstveno stanovište.

Pridonio tamnoj atsmosferi

U presudi sudija je napisao da je Beri "pružio pomoć, podršku i ohrabrenje uživanju droga" i pridonio tamnoj atmosferi koju su droge stvorile u gradu.

Nakon izlaska iz zatvora izbore za gradskog odbornika 1992. osvojio je sloganom: "Možda nisam savršen ali sam savršen za Vašington".

Tri godine kasnije na izborima za gradonačelnika osvojio je 56 posto glasova, uglavnom crnih stanovnika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније