Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 11. 2014. 21:57   >>  21:54

AL ŠABAB

U Keniji ubijeno 100 ekstremista

Kenijska vojska je, u dvije odvojene operacije, ubila više od 100 pripadnika radikalne islamističke grupe Al Šabab iz Somalije, koja je preuzela odgovornost za otmicu autobusa na sjeveru Kenije i ubistvo 28 putnika nemuslimana.

Kenijski potpredsjednik Vilijam Ruto je saopštio da su oružane snage izvršile dvije operacije u Somaliji i da je uništena oprema i kamp u kom je ta ekstremistička grupa planirala napad na autobus.

 

 

U obraćanju javnosti, Ruto je rekao da je Kenija meta međunarodnih terorističkih grupa, među kojima je i somalijski Al Šabab, povezan sa Al Kaidom. Ruto je istakao da će kenijske bezbjednosne snage zaštiti građane, što podrazumijeva i racije u džamijama.

Portparol Al Šababa je izjavio da je napad na putnike u autobusu izvršen u znak odmazde za niz racija koje su tokom protekle nedjelje pripadnici kenijskih bezbjednosnih snaga izvršili u džamijama u luci Mombasa.

"Naša poruka njima je jasna - možete da se šunjate i napadate nevine civile, ali za svaki napad na Keniju i njen narod, mi ćemo vas goniti gdje god da odete", kazao je Ruto.

Komentarišući racije u džamijama, on je naveo da su mjesta za molitvu pretvorena u centre za naoružavanje i planiranje terorističkih napada.

Kenijske vlasti su saopštile da je u džamijama pronađen eksploziv i pištolj.
Tijela ubijenih 28 putnika prebačena su u prijestonicu Najrobi, gdje će narednih dana biti obavljena obdukcija.

Pripadnici Al Šababa su juče oteli autobus na oko 50 kilometara od grada Mandere. Napadači su izdvojili sve one koji nisu muslimani i ubili ih.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније