Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 11. 2014. 23:40 >> 23:37

EP ODBIO

Eurofobi tražili smjenu Junkera

Večerašnja rasprava u Evropskom parlamentu o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, koju su pokrenule europskeptične i eurofobne stranke, protekla je bez iznenađanje, uz snažnu podršku glavnih političkih stranaka Junkeru.

Grupa od 77 poslanika Evropskog parlamenta potpisala je zahtjev i pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja Junkeru, nakon otkrića afere Lux-leaks. Riječ je aferi u kojoj je otkriveno da su velike multinacionalne kompanije godinama sklapale poreske arnanžmane sa luksemburškim poreskim vlastima, plaćajući vrlo mali porez u toj zemlji i izbjegavajući tako da plaćaju poreze na dobit u zemljama u kojima je dobit i ostvarena. Junker je cijelo to vrijeme bio premijer i ministar finansija Luksemburga.

Čelnici najvećih političkih grupa u Evropskom parlamentu - narodnjaci, socijalisti i liberali najavili su da će u četvrtak, kada se bude glasalo o podnesku za izglasavanje nepovjerenja, glasati protiv.

U ime predlagača govorio je autor podneska, poslanik italijanskog Pokreta pet zvijeza Marko Zani. "Junker je na strani poreskih utajivača i podržavao je svaku promašenu politiku EU posljednjih godina", rekao je Zani.

Junker, siguran da mu nepovjerenje neće biti izglasano, poručio je poslanicima: "Ostavite ostale komesare na miru, ako želite da odem, recite to i ja ću otići".

Predsjednik Komisije je ponovio da je predložio direktivu o automatskoj razmjeni podataka o oporezivanju poduzeća i harmonizaciji poreskih politika na nivou EU.

"Učiniću ono što sam u ovom domu obećao", rekao je Junker, poručujući euroskeptičnim poslanicima da prestanu da ga vrijeđaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније