Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 11. 2014. 08:29   >>  09:52 1

NEREDI U AMERICI

Obama razočaran zbog nasilja u Fergusonu

Američki predsjednik Barak Obama zabrinut je i razočaran zbog nasilja koje je izbilo u Fergusonu i drugim gradovima SAD, nakon što je velika porota Misurija saopštila svoju odluku da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona, koji je u avgustu ubio nenaoružanog Afroamerikanca Majkla Brauna.

Kako je rekao portparol Bijele kuće Erik Šulc, Obama je odložio polazak za Čikago kako bi ga u Bijeloj kući obavijestili o situaciji u Fergusonu i razgovarao je sa državnim tužiocem Erikom Holderom, prenio je Rojters. 

 

 

"Veoma smo zabrinuti i razočarani, kao i zabrinuti zbog nasilja, svake vrste nasilja i zbog toga je predsjednik pričao o tome", rekao je Šulc novinarima koji putuju sa Obamom u Čikago. 

Po dolasku u Čikago, Šulc i Obama će ponovo dati izjavu o Fergusonu. 

Predsjednik SAD Barak Obama pozvao je ranije na mir i razumijevanje, apelujući i na stanovnike i na policajce da budu uzdržani. 

"Mi smo nacija izgrađena na vladavini zakona i zato treba da prihvatimo da je ovo bila odluka velike porote", izjavio je Obama. 

On je rekao da je razumljivo da će neki Amerikanci biti "veoma razočarani, pa čak i gnjevni", ali je ponovio apel roditelja ubijenog tinejdžera da protesti treba da budu mirni, prenijele su danas ranije zapadne agencije. 

 

U nasilju koje je u ponedjeljak uveče zahvatilo Ferguson, zapaljeno je više zgrada I automobile, a lokalne vlasti su saopštile da je više od 80 osoba uhapšeno.

Policija okruga Sent Luis, u kome se Ferguson nalazi, objavila je da je rano jutros uhapšeno 61 lice osumnjičeno za provale i upad na posjed. Gradonačelnik Sent Luisa Frensis Slej izjavio je da je uhapšena još 21 osoba, javlja AP. 

Protesti su se, nakon Fergusona, proširili brzo na veće američke gradove, uključujući Njujork, Los Anđeles, Čikago i Vašington, ali nije bilo izvještaja da je u njima bilo nereda, prenio je AFP.  

Advokati porodice Majkla Brauna osudili su kao nepravedan sudski process u kojem nije podignuta optužnica protiv policajca Darena Vilsona. 

Visoki komesar UN za ljudska prava princ Zeid Raad al Husein kazao je da je duboko zabrinut zbog velikog broja mladih Afroamerikanaca koji su stradali u sukobu s policijom u SAD.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније