Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 11. 2014. 09:39 >> 09:36

UKLANJAJU BARIKADE

Hong Kong: Uhapšeni lideri protesta

Policija u Hong Kongu je nastavila da uklanja ulične barikade demonstranata u nastavku operacije u kojoj je uhapšeno više od 100 ljudi i neki lideri protesta.

Policija je uklonila barikade u oblasti Mong Kok gdje su se ulogorili demontranti koji protestuju već dva mjeseca.

 

 

Policija je saopštila da je 116 osoba uhapšeno zbog prestupa među kojima su nezakonito okupljanje i napad na policiju i njeno ometanje u obavljanju posla, prenosi AP.

Jedan muškarac je uhapšen zbog posjedovanja ofanzivnog oružja uključujući sjekiru, čekić i pajser. Među uhapšenima su studentski lideri 18-godišnji lider grupe Skolarizam Džošua Vong i zamenik generalnog sekretara Honkonške federacije studenata Čester Šam. 

Prema procjenama organizatora, na početku je u protestima učestvovalo 200.000 demonstranata u poluautonomnom kineskom gradu, ali se njihov broj znatno smanjio, a i podrška javnosti je opala. 

Demonstranti zahtijevaju da vlada Hong Konga odustane od plana koji su im nametnuli komunistički lideri Kine, a prema kome bi komisija sastavljena od pripadnika elite naklonjene Pekingu ocjenjivala kandidate za lidera Hong Konga na izborima 2017. godine. 

Lokalni mediji javljaju da je 4.000 policajaca sprovelo sudsku odluku da uklone barikade na dijelu puta Nejtan roud dugom 450 metara. Radi se o važnoj saobraćajnici u Kovlunu, gdje se nalazi radničko naselje Mong Kok. Sud je odluku donio na zahtjev taksi vozača. 

Pokušaj vlasti da, u skladu sa drugom odlukom suda, raščiste drugu manju oblast gdje se održavaju protesti završio se tako što je nastao haos kada su se demonstranti sukobili sa policijom. Sukob je trajao nekoliko sati sinoć tokom večeri. Dvadeset policajaca je povrijedjeno u tim sukobima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније