Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 11. 2014. 11:37 >> 11:34
5

AKO HOĆE U EU

Cerar: Srbija da uvede sankcije Rusiji

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je za bečki "Die Presse" da bi Srbija, ako želi biti ozbiljan kandidat za članstvo u EU, trebala da slijedi politiku EU-a prema Rusiji i barem djelimično primijeni sankcije prema toj državi, uvedene zbog ukrajinske krize.

"Srbi bi morali znati kakav signal šalju Evropskoj uniji ako ni djelimično ne učestvuju u sankcijama. Želi li biti ozbiljan kandidat za EU, Srbija mora prihvatiti našu politiku i naša pravila", kazao je Cerar na pitanje treba li Srbija da uvesde sankcije protiv Rusije i ima li Rusija strategiju za jačanje svoje pozicije na Balkanu.

 

 

"Naravno da Rusija ima političku strategiju za Balkan", kazao je Cerar u vezi s nastupom ruskog Gazproma na tržištu u regiji i projektom Južni tok, ali je dodao da se Rusija na tom planu mora pridržavati evropskog i nacionalnog zakonodavstva.

Cerar je potvrdio da su za kupovinu slovenačkih državnih preduzeća koja se nude u procesu privatizacije konkurisale i ruske firme.

One će biti tretirane ravnopravno s drugima, pod uslovom da ispunjavaju zakonske odredbe, a ruske investicije u načelu su dobrodošle, izjavio je Cerar.

Prema njegovim riječima, Evropska unija mora Rusiji pokazati "gdje je granica" kad je riječ o pokušajima narušavanja granica vojnom silom, ali isto tako mora ostati "gospodarski otvorena" prema Rusiji.

Cerar: Sami smo si krivi za krizu

U razgovoru za austrijski list slovenački je premijer podvukao odlučnost svoje vlade da izvuče državu iz krize i osigura političku stabilnost i priznao je da su glavni razlozi krize u samoj Sloveniji.

"U najvećoj smo mjeri sami odgovorni za krizu", kazao je Cerar, dodavši da ju je izazvao pad standarda u političkoj kulturi i jačanje korupcije, što on namjerava da promijeni i insistira na pravnoj državi, stvarajući bolje uslove za razvoj privrede i strane investicije.

Cerar je kazao da njegova vlada vodi zahtjevne pregovore sa sindikatima s ciljem smanjivanja troškova države i javnog sektora kao i da političko stanje u državi još nije najbolje.

"Generalno raspoloženje još uvijek je loše, a ljudi za neuspjeh krive političare", kazao je Cerar za Die Presse.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније