Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 11. 2014. 21:57 >> 21:54

MANIFEST

Liberman: Platiti Arapima da napuste Izrael

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman izjavio je da podržava davanje finansijskog podsticaja Arapima da napuste Izrael. U manifestu njegove desničarke stranke Izrael naš dom, ministar je kazao da podržava pripajanje područja s većinskim arapskim stanovništvom na sjeveru Izraela budućoj palestinskoj državi.

Takođe, podržava davanje finansijskog podsticaja Arapima u Izraelu, koji čine 20 odsto stanovništva, kako bi emigrirali iz Izraela, javlja AP.

Manifest, koji je objavljen danas na internet stranici Libermanove stranke, nije se osvrnuo na najteža pitanja u izraelsko-palestinskom konfliktu, poput statusa Jerusalima i granica Izraela, te budućnosti izraelskih naselja.

Ali, u tom dokumentu priznata je važnost teritorijalnog kompromisa u postizanju mirovnog sporazuma sa Palestincima, kao i sa dijelom arapskih država, prenosi Haaretz.

"Ovakav aranžman s palestinskom državom bi omogućio izraelskim Arapima koji se ne identifikuju s državom Izrael da postanu dio palestinske države. Ovo će, u prvom redu, riješiti problem Arapa u trouglu Wadi Ara, pored palestinskih teritorija, koji će moći da postanu državljani palestinske države bez napuštanja svojih kuća'', stoji u stranačkom dokumentu.

Liberman je naglasio da bi ovaj plan omogućio Arapima iz drugih dijelova Izraela, kao što su Jafa i Akre, ''koji osjećaju da su dio palestinskog naroda, da riješe problem dvojnosti i podijeljenih lojalnosti koje ih muče. Izrael bi čak trebalo da im da finansijski podsticaj.''

Libermanov plan dolazi u vrijeme kada premijer Izraela Benjamin Netaniahu predlaže kontroverzni zakon kojim bi Izrael zvanično dobio status ''jevrejske države''.

Tome se protive Arapi u Izraelu, jer smatraju da bi u tom slučaju bili građani drugog reda.

Brojni izraelski političari protive se predlogu zakona, ali ga snažno podržavaju desničarski članovi vladajuće koalicije, uključujući Libermana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније