Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug ]

19. 12. 2014. 22:05 >> 22:01

NIJE UTVRĐEN DATUM

Ukrajina: Dogovorena razmjena zarobljenika

Tokom današnje video-konferencije o Ukrajini, dogovorena je razmjena zarobljenika, ali nije utvrđen datum sastanka Kontakt grupe.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer zatražio da sastanak bude 21. decembra u Minsku, ali tačan datum još nije određen.

Postignut je sporazum o razmjeni zarobljenika po principu "svi za sve", ali nijesu precizirani mehanizmi te razmjene, izjavio je predstavnik proruskih snaga Luganska Vladislav Deinego. 

O tome da nije postignut dogovor o datumu sastanka Kontakt grupe medije je izvijestio predstavnik samoproklamovane Donjecke Republike Denis Pušilin, prenosi Tass. 

Pušilin je izrazio očekivanje da će sastanak ipak biti održan do kraja godine. 

Njemački šef diplomatije Štajnmajer je ranije danas izjavio: "Zatražio sam da sastanak bude održan nakon video-konferencije. Možda čak i u nedjelju. Ima mnogo preduslova za to". 

Danas je održana takozvana video-konferencija (posredstvom skajpa) o Ukrajini, koja je bila predviđena za 10. decembar. 

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko uoči današnje skajp-konferencije apelovao je da se Kontakt grupa održi što prije i predložio da to bude 21. decembar. 

Dvije zaraćene strane na istoku Ukrajine saglasile su se u Minsku 5. septembra o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika tokom pregovora kojima je posredovao OEBS. 

Tada je usvojen Protokol koji predviđa zabranu upotrebe teškog naoružanja. Dogovoren prekid vatre iz septembra krše obje sukobljene strane, ali su raketni napadi značajno smanjeni od početka decembra. 

Takva situacija je dala nadu da bi moglo da dođe do deeskalacije konflikta u kome je od aprila ubijeno više od 4.700 ljudi. 

Ipak, ranije danas, portparol vojske Ukrajine Andrej Lisjenko je izjavio da je pet ukrajinskih vojnika ubijeno, a sedam ranjeno u napadima proruskih snaga u protekla 24 sata. To je, prema ocjeni ukrajinske vojske, veći broj stradalih nego proteklih sedmica. 

"Za sada su koristili samo puške, nijesu upotrebili tenkove ili artiljeriju. Ne možemo da kažemo da je situacija eskalirala", rekao je portparol vojske Andrij Lisijenko.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније