Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 12. 2014. 15:02 >> 14:58

OD ČETIRI

Očišćen prvi reaktor u Fukušimi

Prvi od četiri reaktora u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči, koja je teško oštećena u zemljotresu i cunamiju 2011, očišćen je od nuklearnog goriva. Ukupno 1.535 radioaktivnih šipki je izvučeno iz reaktora nakon operacije koja je trajala godinu dana, saopštio je portparol Tokijske električne kompanije (TEPCO).

Ranije danas, prefekturu Fukušima pogodio je zemljotes jačine 5,9 stepeni po Rihteru, a prema pisanju japanskih medija nije dato upozorenje na opasnost od cunamija. 

Nakon zemljotresa nisu uočene nikakve nepravilnosti u oštećenoj nuklearki Daiči i drugoj nuklearki Daini u Fukušimi, rekao je portparol. 

Direktor elektrane Akira Ono rekao je novinarima da je završetkom radova na reaktoru 4 postavljen kamen temeljac, ali da će se oni nastaviti. 

Procjene su da će radovi na nuklearnoj elektrani Fukušima trajati decenijama.

TEPCO planira da ukloni šipke iz ostalih oštećenih reaktora prije izvlačenja istopljenog goriva, prenose agencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније