Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 12. 2014. 14:27   >>  14:24 2

ZABORAVA NEMA

Moskva: Obilježen Staljinov 135. rođendan

Više stotina stanovnika Rusije okupilo se danas u glavnom gradu Moskvi kako bi obilježili 135. rođendan bivšeg lidera i diktatora Sovjetskog saveza Josifa Visarionoviča Staljina.

Ceremonija je organizovana ispred Lenjinovog mauzoleja na moskovskom centralnom Crvenom trgu. Veliki broj građana kao i članova ruske Komunističke partije, na čelu sa predsjednikom Genadijem Zjuganovim nakon toga su položili karanfile ispred Staljinovog spomenika, takođe na Crvenom trgu.

Staljin je bio gruzijski revolucionarni marksist i kasnije doživotni diktator SSSR-a (1928. - 1953.). Rođen je 18. decembra 1879. godine u mjestu Gori, kao sin obućara i bivšeg kmeta. Bio je i student teologije u pravoslavnom sjemeništu u Tifilisu iz kojeg je isključen 1899. godine jer se godinu dana ranije (1898.) pridružio ilegalnoj Ruskoj socijaldemokratskoj radničkoj stranci.

Staljin je, kao diktator, Sovjetskim savezom vladao punih 25 godina, a smatra se odgovornim za smrt oko 20 miliona ljudi.

 

Tekst i foto: Anadolija

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније