Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 12. 2014. 15:47 >> 15:43
4

RAST STANDARDA

Rusija zaustavila "bijelu kugu"

Bolja medicinska zaštita, rast standarda, ali i borba protiv alkoholizma, uslovili porast broja stanovnika u Rusiji, pišu Večernje novosti.

Zahvaljujući dugogodišnjem boljem finansiranju zdravstvene zaštite, rastu standarda i stalnom nastojanju da se stopa alkoholizma smanji, Rusi su uspjeli na najbolji način da demantuju crne demografske prognoze OUN.

Novu godinu će Rusija dočekati sa 144 miliona stanovnika, što je za osam miliona više nego što je predviđala služba OUN. Kad se tome doda i stanovništvo krimskog poluostrva, Rusija će imati više od 146 miliona stanovnika. Prema popisu iz 2010. , Rusija je imala 142.905.000 stanovnika.

O zaustavljenom trendu rapidnog gubljenja stanovništva, na posljednjem Federalnom saboru ali i na jubilarnoj desetoj godišnjoj konferenciji za novinare u četvrtak, govorio je i ruski predsjednik Vladimir Putin. U Rusiji su svjesni da još mnogo toga treba da se učini da bi se približili zemljama u kojima je prosječni život znatno duži. Sada, građanin Rusije u prosjeku živi 71,6 godina (prema popisu iz 2010. godine - 69, a prema podacima iz 2013. prosječni životni vek je iznosio 70,8), a predsjednik Putin smatra da se u narednih nekoliko godina prosječna dužina života u toj zemlji može podići i da bi trebalo da iznosi 74 godine. Zbog toga je on predložio da se 2015. proglasi godinom borbe protiv kardiovaskularnih bolesti koje su, po ocjeni Ministarstva zdravlja Rusije, glavni uzrok ranog umiranja u toj zemlji.

"Prvi put poslije 1991. Rusija ima prirodni rast stanovništva", objašnjava ministarka zdravlja Veronika Skvorcova. Ona ističe da je lani počela realizacija državnog programa razvoja zdravstva do 2020. godine. Zahvaljujući boljoj zdravstvenoj zaštiti smrtnost je pala skoro za četiri odsto. Prvi put poslije mnogo decenija u Rusiji se 2013. rodilo više beba nego što je ljudi umrlo. "Plus“ je iznosio 25.000.

U Ministarstvu zdravlja ne skrivaju da je alkoholizam i dalje veliki problem i direktno utiče na preranu smrt muškaraca.

"Glavni uzrok smrti među muškarcima je pretjerana upotreba alkohola, kao i nesrećni slučajevi koji su prouzrokovani pijanstvom. Što se tiče žena, one najviše umiru od kardiovaskularnih bolesti. Statistika pokazuje da mnogo žena strada od insulta (šloga)", kaže Veronika Skvorcova.

Posebno ohrabruje to što se smrtnost beba smanjila do istorijskog minimuma, čak za 8,5 posto u odnosu na 2013.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније