Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 12. 2014. 09:01 >> 08:57

POMOGLI JEZIDIMA

Kurdski borci napreduju prema Mosulu

Pešmerge proširile operaciju protiv ID nakon što su zauzele Sinjar u Iraku i isporučile pomoć izbjeglicama.

Kurdske snage u Iraku zauzele su dodatne teritorije koje je kontrolisala grupa Islamska država i napreduju prema sjevernom gradu Mosulu. 

 

 

Kurdski borci Pešmerge isporučili su pomoć izbjeglicama Jezidima na planini Sinjar u subotu i nastavili veliku ofanzivu protiv ID na sjeverozapadu Iraka nakon što su razbili višemjesečnu opsadu ove grupe.

Pešmerge su zauzele i grad Sinjar južno od istoimene planine. Međutim, ID je istovremeno navodno povratio kontrolu nad gradom Beiji, sjeverno od Bagdada. Bitka za Beiji i njegove naftne rafinerije traje već mjesecima.  

ID još kontroliše naftnu rafineriju, koja se nalazi 15 kilometara od grada.

Kurdski borci došli su do planine Sinjar sa hranom i drugom pomoći tri dana nakon što su pokrenuli veliku operaciju u toj regiji, potpomognuti vazdušnim napadima koje vodi koalicija predvođena SAD.

Civili i drugi borci bili su okruženi na planini sa svih strana od septembra.

Potez Kurda iz Sirije 

Deseci hiljada pripadnika Jezida, religijske manjine, na taj način zarobljeno je na najvećoj vrućini u avgustu, izazivajući strah od genocida, što je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je američki predsjednik Barak Obama pokrenuo vazdušne napade na ID.

Sin kurdskog predsjednika, koji takođe vodi Kurdski regionalni savjet bezbjednosti, rekao je da su Pešmerge očistile sela na sjevernoj strani planine.

Grupa sirijskih kurda YPG, koja vodi bitku protiv ID u gradu Kobaneu na sirijsko-turskoj granici, krenula je prema jugu da se udruži sa Pešmergama.

Kako bi otvorio siguran koridor između Sinjara i kurdskih djelova Sirije, YPG je saopštio u nedjelju da je od ID preuzeo kontrolu nad sedam sela na sirijsko-iračkoj granici.

Vođe autonomnog Kurdistana opisuju ovu operaciju koja traje od srijede kao najuspješniju do sada.

Nakon što je koalicija predvođena SAD izvela 50 napada, blizu 8.000 Pešmergi preuzelo je nekih 700 kilometara kvadratnih.

(Aljazeera)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније